HP реши да направи webOS платформата open source проект

    HP купи Palm и webOS за 1.2 милиарда долара. Компанията искаше да заеме стабилна позиция на пазара на мобилни устройства и смяташе да използва webOS платформата в своите устройства. Малко след излизането на пазара на първия таблет на HP с webOS компанията обяви, че спира работа по webOS устройствата. Тогава HP намали драстично цената на TouchPad с идеята да се освободи бързо от вече произведените количества. В началото на месец декември Meg Whitman, CEO на HP, сподели, че бъдещето на webOS платформата ще стане известно до две седмици.

    HP обяви, че webOS платформата ще бъде разработвана от open source обществото. HP ще бъде “активен участник и инвеститор в проекта”. Целта на тази стъпка е да се постигне ускоряване на разработването. Или с други думи, HP не иска да влага толкова голяма сума в webOS, колкото ще бъде необходима, за да направи платформата конкурентноспособна. За това, компанията е стартирала open source проект и се надява да получи помощ за разработването на платформата от open source обществото. HP смята, че тази стъпка създава възможности значително да се подобрят приложенията и уеб услугите за следващите устройства. Патентите, свързани с webOS платформата, ще останат под контрола на HP, като компанията твърди, че целта е да защитава разработчиците.

    Относно възможността HP да произвежда webOS устройства, компанията споделя, че ще проучва възможностите да сложи webOS на устройства, както прави и с останалите операционни системи. Не изглежда от HP да имат конкретни намерения да произвеждат webOS устройства.