Сделката между HTC и Apple ще се отрази негативно върху Samsung и Google

    Apple и HTC обявиха, че са постигнали споразумение относно патентите, за които спореха. Прес съобщението не съдържаше много детайли относно споразумението. Знаем, че това споразумение се сключва за срок от 10 години и за този период двете компании ще имат възможност да използват патентите на другата компания.

    Apple притежава хиляди патенти. Последните победи на компанията в съда срещу Samsung в САЩ, поставят Apple в доста изгодна позиция. HTC притежава значително по-малък брой патенти – под 300 в САЩ. Разликата в позициите на пазара на двете компании също е значителна. Всичко това предполага, че HTC ще плаща някаква такса на Apple, за да използва патентите на компанията в своите Android устройства.

    HTC се съгласи преди време да плаща лицензни такси на Microsoft за всяко свое Android устройство. Новите лицензни такси, които компанията ще плаща на Apple за своите Android устройства, прави цената на тези устройства доста висока. Вероятно това е причината компанията да рекламира най-усилено смартфон с операционна система Windows Phone 8. Възможно е множеството лицензни такси да накарат HTC да се откаже от производството на Android устройства.

    Сделката между HTC и Apple ще окаже негативно влияние върху Samsung и Google. Лицензните такси, които HTC се е съгласил да плаща, ще повлияят върху отношенията между Samsung и Apple. Въпреки, че Samsung е значително по-голяма компания, притежава много повече патенти от HTC и предлага много повече устройства, сделката между HTC и Apple вероятно пак ще окаже някакво влияние.

    Apple и Microsoft виждат в Google стратегическа заплаха. И двете компании използват патентите, които притежават, за да атакуват компаниите, произвеждащи устройства, които използват мобилната платформа на Google. Заедно, двете компании с техните патенти и споразуменията, които успяват да сключат с производителите на Android устройства, могат да направят тези устройства нерентабилни. Големите лицензни такси оскъпяват устройствата и намаляват печалбата, която производителите могат да получат. Целта е да накарат тези производители да се обърнат към друга мобилна платформа, която да използват в своите устройства.