Huawei имат по-малко от 9 милиона Kirin 9000 чипсета за Mate 40 серията

Huawei се бориха цяла година, за да запазят бизнеса си с доставки на компоненти, вследствие на санкциите от САЩ. Компанията успя да преодолее някои от предизвикателствата, благодарения на подкрепата от Китай. Ситуацията обаче, изобщо не върви към оправяне. САЩ допълнително затегнаха ограниченията и най-големият удар, дойде с края на доставките на HiSilicon чипсетите, произведени от TSMC. На практика, Huawei можеха да направят само едно – да се запасят с Kirin 9000 чипсети (5nm), за да подсигурят старта на Mate 40 смартфоните.

Според информация в мрежата, Huawei са поръчали от TSMC 15 милиона броя Kirin 9000 чипсета. Появи се информация, че са получили 8.8 милиона чипа. Очевидно разликата е голяма и неминуемо и директно се отразява на производството и съответно продажбите на Mate 40 серията.

Според ранните проучвания, от анонса на Mate 40 смартфоните, само до края на тази година ще има продадени над 8 милиона броя. Това означава, че за следващата 2021 година – може да няма наличност на устройствата, просто защото няма да има Kirin 9000 чипсети. Тепърва ще разберем, дали все пак Huawei няма да успеят да решат проблема по някакъв начин.