Huawei P40 Pro и Google. Част 2

Първото, което трябва да знаете е, че всичко което ще видите в това видео, се отнася не само за Huawei P40 Pro… Важи за всички смартфони без Google Mobile Services – P40, P40 Lite, P40 Lite E и всички смартфони с китайски ROM…

HUAWEI P40 PRO ВИДЕО РЕВЮ

Две съобщения, които вероятно ще Ви допаднат.

Първо. Можете да използвате 359GSM код за 2% отстъпка при всяка онлайн покупка от Citytel.bg. Ето и актуалната цена на P40 Pro в Citytel.bg.

Второ. Абонирайте се за новия Устата Стенд-ъп комеди канал на Устата в YouTube. Скоро (надявам се), ще има какво да се види… Ето лек намек:

Казвам се Николай Великов. Всичко написано тук е мое лично мнение, въз основа на мои разсъждения по темата и опит със смартфоните. Не мога да гарантирам за 100% вярна и надеждна информация. Може да съм допуснал грешки, за които моля да бъда извинен. След тази прелюдия…

Преминавам към основната тема… Google…

Huawei P40 Pro работи с EMUI 10.1 на базата на open source Android 10. Простичко казано, Android смартфон, но без продуктите и услугите на Google. Предвид създаденият навик сред потребителите в България, да работят с всички продукти на Google, това видео може да се окаже много полезно за всички.

Приложения от Google и заместването им с други

  • Gmail. Можете да използвате google mail-а си с всеки друг мейл клиент. Няма проблем. Вграденият мейл клиент е супер, но има и десетки други, които са не по-малко добри.
  • Google Maps. Можете да използвате Waze приложението – безплатно е, използва картите на Google (собственост е на Google), поддържа гласова навигация и има социален елемент, съобщаващ за всяко препятствие по маршрута Ви. Вторият вариант е да използвате безплатното Here WeGo приложение, което освен гласова навигация, предоставя и опция за офлайн навигация.
  • Chrome. Може да се инсталира, но не можете да се впишете с профила си. Работи.
  • Google Photos и Google Drive. Работят през браузър, но най-добрият вариант е да използвате друга, облачна услуга – тази на Huawei, Microsoft (OneDrive), Mega, Dropbox и други.
  • YouTube. Може да се използва през браузър, но най-добрият вариант, е да инсталирате YouTube Vanced приложението. За да работи коректно, трябва да се инсталират и така наречените microG services, които на практика заместват GMS (Google Mobile Services). Линк към официалния сайт. Бонус при използването на YouTube Vanced е възможността на приложението, да работи във фонов режим – минимизирано и при заключен екран.
  • Google Authenticator. След като бъде инсталиран – работи без проблем.

От къде да инсталираме приложения, така че да е сигурно, лесно и да има богат избор?

Какво правят Huawei, за да подпомогнат потребителите

1. Phone Clone.

На практика копира снимки, видеа контакти и приложения (без приложенията на Google), от стария Ви смартфон, към новия. Добро решение за старт. Не решава проблема със сигурния начин на инсталиране, на бъдещите Ви приложения.

2. AppGallery.

Пазар за приложения от Huawei. Прекрасна идея и надежден източник (надявам се), за инсталация на приложения. За съжаление, все още не е толкова богат на приложения, както е Play Store на Google.

3. MoreApps.

Приложението търси и предлага източници за инсталация на приложения, които липсват в AppGallery на Huawei. Идеята е добра, но MoreApp приложението често препраща към маркети за приложения от трети страни, към които аз съм да кажем – “скептично настроен”. Причината е, че не съм сигурен, кой точно е ъплоуднал приложението във въпросния маркет и дали преди това, не го е променил по някакъв начин, като е добавил зловреден код. Разбира се, това може да е просто параноя, но замислете се – кой може да Ви гарантира, че зловреден код няма… Към всичко това, трябва да се добави още едно уточнение – в самия Play Store на Google, често има приложения, които са със зловреден код и също не може да бъде 100% надежден източник… Все пак, алгоритмите на Google, непрекъснато се подобряват, за да подобрят сигурността.

В заключение, MoreApps е удобен инструмент за намиране на приложения, но за мен лично – не е достатъчно сигурен.

Пазари за приложения от трети страни

Amazon Store и XDA Labs. Доверявам се на тези два източника. Единият е на Amazon, а вторият на XDA общността. Инсталацията на приложенията е лесна и вярвам че е сигурна. Проблемът е, че няма толкова голям избор от приложения, колкото в Play Store на Google.

APKPure, F-Droid, Uptodown, Uptoid и други. Има много потребители, които използват някои от тези пазари за приложения и твърдят, че никога са нямали проблем. Аз нямам лични наблюдения, но предпочитам да не ги използвам. Причината е, че често приложенията са ъплоуднати от други потребители, а не от официалните разработчици.

Сваляне на приложения чрез уеб услугата APK Downloader.

Предимството на този подход е, че свалете приложенията директно от Play Store. Копира се линкът към приложение в Play Store и се “поставя” в APK Downloader. Приемаме, че този подход е точно толкова сигурен, колкото ако ги сваляте директно от Play Store на Google. Недостатък е, че не е толкова удобно – трябва да свалите APK файла и после да го “закарате” до смартфона. Може да се използва и директно от смартфона, което спестява прехвърлянето на файла от компютъра към смартфона.

Aurora Store

Aurora Store е черешката на тортата. Представлява пазар за приложения, който се инсталира на смартфона без изисквания за руут (това го прави лесен за използване), изтегля приложенията директно от Play Store (това го прави сигурен, точно колкото Play Store) и има богатия избор на приложения от Play Store.

Aurora Store позволява вписване Ви с “анонимен профил”, като самите те обясняват, че по този начин, предотвратявате възможността Google да blacklist-нат профила Ви. Позволява и опция да spoof-нете устройството си, да се представя като друго (друга марка и модел), както и да spoof-нете локацията си (за да сваляте приложения, които не са налични за Вашия регион).

Ето и линк към официалния телеграм канал на Aurora Store. Там често се обсъждат проблеми с приложението и решението им – Aurora Store Telegram.

Това е всичко. Надявам се, тази статия и видео, да са Ви полезни. Успех и бъдете здрави.

Николай Великов