Huawei са най-големият смартфон производител в света за месец април, 2020 година

Huawei са в черния списък на САЩ и не могат да си партнират с американски компании. В резултат на това, смартфоните им са без продуктите и услугите на Google – без Play Store, без YouTube, без Google Maps, без Gmail и т.н. Това обаче, очевидно не спира възхода на компанията…

Преди известно време, главният изпълнителен директор на Huawei коментира, че компанията може да оцелее без САЩ. Сега, като доказателство за твърдението му, Huawei се превърнаха в най-големият производител на смартфони в света.

Counterpoint Research твърдят, че за месец април, 2020 година – Huawei са най-големият производители на смартфони в света, като оставят Samsung на втората позиция. Същите коментират през Gizmochina, че Huawei са извоювали 19% пазарен дял, докато този на Samsung е 17% за същия период от време. Докладът е за месец април 2020 година.

Въпросът е, как ги постигат тези неща Huawei, въпреки че са в черния списък на САЩ?

  • в Китай не се използват GMS (Google Mobile Serivices)
  • патриотизъм, национализъм
  • продуктът сам по себе си е хубав
  • пандемия

Първите три, очевидно играят огромна роля при продажбите на Huawei. Първо, Huawei са китайска компания и на “родния им пазар” отдавна не се използват продуктите и услугите на Google. Съответн, китайските потребители нямат никакви проблеми с липсата на GMS. Патриотизмът на китайските потребители също оказва голямо влияние. Още повече, че не е трудно да патриот и националист, когато продуктът наистина е хубав – в случая P40 серията от смартфони на Huawei. Тези три условия – на практика помагат на Huawei, да продават повече (в Китай, но повече).

Не пропускай:  Ето как ще изглежда Galaxy Z Fold 2

Четвъртото условие е не по-малко важно – пандемията от COVID 19. В резултат на блокирането на света заради пандемията, продажбите на смартфони намаляват в глобален мащаб. Намалява се търсенето на нови устройства на огромни пазари като Индия, САЩ и Европа. Тези пазари обаче, са основните такива за Samsung и съответно корейците бележат спад в продажбите. Като се има предвид, че след месец март, икономиката в Китай се раздвижи и в същото време е огромен пазар – Huawei бележат ръст в продажбите за месец април.

Така, за месец април 2020 година – Huawei са най-големият производител на смартфони в света. Разбира се, след облекчаване на мерките покрай пандемията и раздвижването на пазарите, продажбите на Samsung отново ще се възстановят и Huawei вероятно ще отпаднат от челната позиция. Въпреки това, Huawei очевидно свършиха прекрасна работа и тя даде резултат.