iPhone X може да избута Apple пред Samsung, като най-голям производител на смартфони в света

Apple най-вероятно ще детронира Samsung, като най-голям производител на смартфони в света, за четвъртото тримесечие на 2017 година. Причината – огромното търсене на iPhone X. Проучването е на тайванската TrendForce компания за проучване на пазара.

TrendForce са изчислили, че Apple ще регистрира 19.1% пазарен дял през четвъртото тримесечие на 2017 година, което е малко повече от очаквания дял на Samsung (18.2%). Китайците от Huawei, Oppo и Xiaomi ще запълнят останалите три позиция в челната петица.

В случай, че сметките им се окажат верни, това ще е впечатляващ резултат за Apple, особено като се има предвид, че Samsung продават над десетина различни смартфона, включително такива от по 200 долара, докато Apple обгрижват единствено премиум сегмента, като единственото им изключение е iPhone SE на цена от 349 долара.

Не пропускай:  iOS 12.1 ще реши проблема със зареждането при някои iPhone XS и iPhone XS Max

По традиция, четвъртото тримесечие на година, е най-силното такова на Apple. Причината е, че те представят новите си модели през септември и са на пазара в началото на Q4.

Междувременно, Canalys (компания за маркетингови проучвания), изчислява че търсенето и продажбите на iPhone 8 Plus (6.3 милиона броя) изпреварват тези на iPhone 8 (5.4 милиона броя). Коментират, че iPhone 8 Plus е първият Plus смартфон на компанията, който ще се продава повече от обикновената им версия.

Колкото до iPhone X, търсенето на модела ще доведе до приходи на компанията в размер от 84-87 милиарда долара за тримесечието, което ще е нов рекорд за компанията (78.4 милиарда за Q4 на 2016 година).