iPhone 8 Plus видео ревю: Еволюция в дизайна, революция в хардуера и камерата

Ето го и видео ревюто ни на iPhone 8 Plus. Струва си да го видите, а след това и да прегледате личното мнение по-долу.

Основни акценти в Apple iPhone 8 Plus (iPhone 8)

 • iphone-8-plusрамки от алуминий клас 7000 (няма #bendgate), заздравено стъкло на дисплея и гърба
 • IP67 сертификат за защита от прах и влага
 • 5.5 инчов, IPS LCD дисплей, 1080p резолюция, True Tone технология на дисплея, 3D Touch (iPhone 8: 4.7 инча)
 • шестядрен Apple A11 Bionic чипсет (2х Monsoon + 4х Mistral процесорни ядра)
 • 3GB RAM (iPhone 8: 2GB RAM)
 • 64GB / 256GB памет
 • 12MPx широкоъгълна камера F/1.8 бленда, OIS, телефото камера с 2x оптичен зуум, Portrait режим, Portrait Lighting режим (iPhone 8: 12MPx широкоъгълна камера F/1.8 бленда, OIS), 4k @60fps, 1080p @240fps
 • 7MPx селфи камера, F/2.2 бленда, HDR, 1080p @30fps
 • 2691 mAh батерия (iPhone 8: 1821 mAh)
 • стерео високоговорители под и над дисплея (25% по-мощни от тези в iPhone 7)
 • вграден в Home бутона сензор за пръстови отпечатъци
 • Bluetooth 5.0
 • бързо зареждане (купува се специално зарядно от Apple)
 • безжично зареждане (купува се пад за безжично зареждане по Qi стандарта)

Лично мнение:

Николай Великов

Трудно е да се направи видео ревю на смартфон, който буквално е засенчен от юбилейния iPhone X (чете се като “десет”). Има потребители, които са толкова “жадни” за нов дизайн, че дори не обръщат внимание на новите iPhone 8 и iPhone 8 Plus. Това обаче, би могло да бъде грешка. Сериозна грешка.

iPhone 8 и iPhone 8 Plus предлагат:

еволюция в дизайна и революция на тема хардуер и камери

Определено са смартфони, които в никой случай не трябва да бъдат пренебрегвани. Те притежават мощ, която никой друг смартфон няма и лично според мен – удължава живота им. А това е важно.

Apple A11 Bionic чипсет е от изключително значение. Той тихомълком се грижи не просто за плавната работа на смартфона, а и при мултимедията, бъдещите AR приложения, “дълголетието” на устройството и в никой случай не на последно място – той е изключително икономичен на тема енергия.

“Сухите” характеристики на Apple A11 Bionic включват шест процесорни ядра (2х Monsoon + 4х Mistral), разработен е по 10nm технологичен процес и предлага мощ, сравнима с тази на базов Macbook Pro 13 от 2017 година. За да си го представите още по-добре, Apple A11 Bionic е почти двойно по-производителен от Snapdragon 835 в Galaxy S8 например… Вижте видеото за повече информация.

На тема камера, iPhone 8 Plus не просто надгражда iPhone 7 Plus. Според тестовете на DxOMark, камерата на iPhone 8 Plus получава завидните 94 точки, което е точно толкова, колкото и на Galaxy Note 8 (всъщност, над този резултат има само наскоро представеният Google Pixel 2 – 98 точки).

Снимки, направени с iPhone 8 Plus (линк към оригиналните снимки)

Камерата на iPhone 8 Plus има нещо, невиждано в друг смартфон до момента. Това е новият (все още в бета-стадий) Portrait Lighting режим на снимане. Представлява добавка към съществуващия Portrait режим на снимане, който дебютира в iPhone 7 Plus.

На практика, Portrait Lighting режимът се състои от пет предварително подготвени филтъра – Natural Light, Studio Light, Contour Light, Stage Light и Stage Light Mono. Всеки от тях, предоставя възможността с едно кликване, да направите шедьовър от всяка портретна снимка. И то – без да се нуждаете от компютър с инсталиран фотошоп и завидни познания за работа с него.

Простичко казано, за мен Apple направиха модерен Portrait режима с iPhone 7. Сигурен съм, че:

Portrait Lighting ще е следваща мода в смартфоните

iPhone обаче, никога не е “просто iPhone”. Зад прословутата ябълка, винаги стои iOS (в случая iOS 11), която го допълва и надгражда по един невероятен начин. На пръв поглед нищо особено, но е факт, че тя крие неподозирани от обикновения потребител особености.

Още с iOS 10, Apple промениха файловата си система, която спести пространство на iPhone потребителите. Сега, с iOS 11, ябълковата компания направи още една огромна крачка пред останалите мобилни платформи. Разбира се, говоря за h.265 кодека или новите HEIC и HEVC контейнери за снимките и видеата Ви. Можете да я изключите, но не Ви съветвам – тя ще намали пространството, което заемат мултимедийните Ви файлове и позволява умопомрачителните 4k @60fps запис на видео и slow motion при 1080p с 240fps.

Slow motion видео, 1080p @240fps

iPhone 8 и iPhone 8 Plus, вече се предлагат само със 64GB и 256GB вградена памет, което на практика означава, че няма “малка” версия, която да е компромис, заради по-ниска цена. Заради увеличената памет и HEIC / HEVC контейнерите, мястото вече няма да е проблем. Никога. Вижте видеото за още информация.

Оставих дизайна за финал. Факт е, че потребителите искат iPhone X, заради модерния и безрамков дизайн. Няма лошо. Предвид промяната в потребителското изживяване (новите жестове в iPhone X), тепърва ще разберем колко добре (или не), са се справили Apple.

Факт е, че iPhone X е по-красив, по-модерен и по-секси.

iphone-xФакт е също, че iPhone X ще бъде изключително труден за набавяне през следващите няколко месеца. Очаква се, iPhone X да бъде “труден за откриване” чак през 2018 година.. Спекулация, която може да превърне в реалност и да завиши цената на смартфона на “черния пазар”.

Бележка:

Имайте предвид и още нещо… В случай, че счупите дисплея на iPhone-а си, поне до момента беше лесно – цените варират между 200 и 300лв за новите модели (за старите около 100лв). При iPhone X с неговия OLED дисплей от Samsung, няма да има такова нещо като “high copy дисплей” и се очаква цената му да струва около 600 лв (колкото струва резервен дисплей и за Galaxy S8 смартфон например).

iPhone 8 Plus предлага еволюция в дизайна, но прави революция в хардуера и камерата. Струва си. Със сигурност.

Видеото е заснето със съдействието на Citytel.bg. Благодарим им за доверието. Вижте актуалните цени на iPhone 8 и iPhone 8 Plus.