iPhone X видео ревю. Революция

iPhone X е юбилейният iPhone от Apple. Той е лъскав. Много лъскав. Впечатлен съм. И от високата цена и от новостите, които предлага.

Акценти в iPhone X:

 • рамка от неръждаема стомана, заздравено стъкло на дисплея и гърба
 • осъвременен “безрамков” дизайн с тънки рамки около дисплея
 • IP 67 рейтинг за защита от прах и вода
 • iOS 11 с изцяло променено потребителско изживяване. Управлява се с жестове
 • 5.8 инчов, OLED дисплей, 1125 х 2436 пиксела резолюция, wide color gamut, Dolby Vision, HDR10, TrueTone, Tap to Wake опция
 • шестядрен Apple A11 Bionic чипсет
 • 3GB RAM
 • 64GB / 256GB вградена памет
 • две 12MPx камери на гърба (широкоъгълна F/1.8, OIS + телеобектив F/2.4, OIS), Portrait режим, Portrait Lighting режим, 4к @60fps, FHD @240fps slow motion
 • 7MPx, F/2.2 селфи камера, Portrait режим, Portrait Lighting режим
 • 2 716 mAh батерия (от две части)
 • Face ID технология за лицево разпознаване
 • Animoji – анимирани емотикони, използващи Face ID технологията на Apple
 • стерео високоговорители
 • Qi безжично зареждане (трябва да се закупи пад за безжично зареждане)
 • бързо зареждане (трябва да се закупи допълнително зарядно устройство)

Лично мнение

Николай Великов

За мен, Apple направиха революция с новия iPhone X. Вероятно само феновете на Apple биха се съгласили с мен, но замислете се…

Първо. Юбилейния iPhone X има изцяло нов дизайн и той е направен с много любов и внимание към детайла. Изработката, както винаги е изящна – от пластмасовия буфер между стъклото и стоманената рамка, през “грубоватите” камери на гърба и до металната решетка в отворите за високоговорителите. Вижте видеото по-горе. Дизайнът му, особено след 4 поредни години с един и същ външен вид е нещо, като сбъдната мечта за феновете.

Notch-ът или прореза на дисплея е най-оспорваният елемент в дизайна на iPhone X. За някои, той е грозен. За мен, той прави iPhone X още по-разпознаваем.

Второ. iPhone X има невероятен OLED дисплей (произведен от Samsung). За разлика от дисплеите на Galaxy S8, S8+ и Note 8 обаче, той има изключително реални цветове. Всъщност, с изключение на “абсолютното черно” (присъщо за OLED дисплеите), цветовете му са толкова реални, че бихте могли да го помислите за IPS дисплей. Дисплеят е разкошен. Не съм сигурен, кой точно да поздравя – Samsung или на Apple.. Но, поздравления.

Не пропускай:  iPhone 12 смартфоните ще са без слушалки и зарядно в комплекта?

Трети важен момент е Face ID. И преди съм виждал варианти на лицево разпознаване, но Apple го направиха по-добре. И работи. Естествено, Face ID технологията също може да бъде “излъгана”, има достатъчно видеа в YouTube. Все пак, Face ID работи прекрасно. Apple пък, са разшили използването и в известията и анимираните емотикони, което е добре.

Камерите са четвъртия акцент в iPhone X и са почти същите, като тези в iPhone 8 Plus. Подобрението идва от втората, телефото камера – тя вече е с по-отворена F/2.4 бленда и също има OIS. Важен момент е, че Apple използват Face ID, за да добавят Portrait и Portrait Lighting режимите на снимане и при предната камера.

Portrait mode, Portrait Lighting

Петият акцент в разбира се Apple A11 Bionic чипсета. Вече го коментирах в ревюто на iPhone 8 Plus. Накратко – най-мощният чипсет в мобилно устройство в момента.

Най-голямата промяна обаче е в управлението на iOS в iPhone X. Вече всичко е с жестове. И ми хареса. “Свикването” да работите с жестове, ми отне по-малко от час и честно казано, след няколко дни работа с iPhone X – по навик “търсих” жестовете в собствения си смартфон. Но – уви… Вярвам, че всеки много бързо ще свикне с новото управление с жестове.

iPhone X подобрява и надгражда всички модели iPhone до момента. Да, никак не е евтин, но това са Apple и те обичат да продават продуктите си, по-скъпо от другите производители на пазара. Не е нещо ново, за феновете на компанията.

iPhone X ни е предоставен от Citytel.bg. Благодарим им за доверието.

Полезни линкове:

Силиконов калъф за iPhone X

Qi пад за безжично зареждане за iPhone X