LG ще произвежда собствени чипове за смартфони

    LG наскоро сподели, че работи по производството на собствени чипове за смартфони. Вместо да купуват Tegra 2 от NVIDIA, OMAP 4 от Texas Instruments или Snapdragon от Qualcomm, южно корейската компания ще ги произвежда сама като вероятно ще събери няколко ARM ядра и GPU от Imagination в един чип. Това е доста дързък ход. Той показва, че компанията е решена не само да остане на пазара на мобилни устройства, но и да заеме все по-голяма позиция на него и да доставя все повече устройства.

    Nokia е най-големия производител на мобилни устройства. Компанията спря да произвежда собствени чипове преди няколко години. Samsung, компания която произвежда собствени чипове, в своите мобилни устройства използва както собствените чипове, така и чипове от други производители. В общи линии Samsung използва това количество чипове от други производители, което не успява сама да произведе. Това е и причината да има две версии на Galaxy S 2, едната е с Tegra 2 процесор, а другата с Exynos 4201 процесор на Samsung.

    За да започне да произвежда собствени чипове, LG ще трябва да наеме доста специалисти, на които да плаща големи заплати, да пренасочи значителни суми в подразделение на компанията, което тепърва трябва да бъде създадено и чиято съдба ще зависи от това колко добре се продават скъпите смартфони с 3D възможности. Причината LG да предприеме тази стъпка вероятно е в желанието на компанията да има по-голям контрол върху нещата, които предлага на пазара. За да пусне LG своя Optimus 2X смартфон, компанията трябваше да чака NVIDIA. А сега, когато NVIDIA успява да достави големи количества Tegra 2 процесори, можем да видим голямо количество устройства, използващи тези процесори, на пазара.

    Източник: www.intomobile.com