MediaTek ще пропуснат 5nm-овите чипсети и ще минат директно на 4nm-ви?

Наскоро писахме, че MediaTek вече са номер 1 производител на чипсети за мобилни устройства. Факт е обаче, че компанията постига тези успехи с чипове за смартфони в ниския и средния клас. Високият клас устройства на пазара, все още работят с чипсети на Qualcomm (Snapdragon, Samsung (Exynos) и Huawei (Kirin).

Плановете на MediaTek включваха създаването на чипсет с 5nm технологичн процес за Q3 на 2021 година, който да се появи в смартфоните в началото на 2022 година. Оказа се обаче, че това може да не е точно така…

Според информация в мрежата, MediaTek ще пропуснат 5nm чипсети и ще “скочат” направо в 4nm технологичен процес. Според докладите, компанията ще надстрои 5nm чип върху който работят, до нов 4nm чип, който ще ги превърне в първия производител на чипсети за високия клас смартфони с 4nm чипсет. Всъщност, именно MediaTek са първият клиент на TSMC за 4nm и 3nm чипове.

Предимството на 4nm технологичен процес при чиповете за смартфони се свежда до това, че те ще бъдат по-мощни и с по-ниска консумация на енергия. В случай, че информацията в мрежата е вярна, то MediaTek ще получат огромно предимство пред конкурентите си в чипсетите за смартфони от висок клас.