Microsoft натиска Apple да вземе по-малка комисионна при продажбата на офис пакета за iOS

    Вече писахме за проблемните 30% от приходите от SkyDrive приложението в iOS. Изглежда, че спорът им за въпросните 30%, не се отнася само до SkyDrive приложението.

    Според източници, запознати с текущите преговори между Apple и Microsoft, двата гиганта спорят и върху размера на комисионната им върху Office 365 абонаментите през Microsoft Office за iOS.

    От Microsoft натискат Apple да променят разпределението 70/30 на приходите, съответно за разработчик и Apple. Както и предполагате, Apple не са съгласни. Все още не е ясно какво точно са наумили от Microsoft, но каквото и да е то, Apple изглежда не смятат да го приемат.

    От Apple не коментират да са имали каквато и да е дискусия с Microsoft на Office за iOS, но направиха изявление, относно разпределянето на приходите от печалбите от приложения:

    Tom Neumayr пред AllThiungD:
    “Apple предоставя на клиентите и разработчиците най-голямият избор и най-сигурният начин за откриване на приложения с куратор AppStore.”

    “Ние разработихме нашите правила да са справедливи и последователни за всеки разработчик – безплатните приложения и услуги се дистрибутират безплатно, платените приложения и услуги предоставят дял от приходите на Apple. До момента сме платили над 6.5 милиарда долата на нашите разработчици, които са създали над 700 000 приложения.”

    Към момента няма коментар от Microsoft.

    Доста заплетена става ситуацията около Microsoft и Apple. От Microsoft са достатъчно големи, за да изискват специални привилегии от Apple. Освен това, не е ясно какво би станало ако не постигнат споразумение и изобщо не излезе Office 365 за iOS. От друга страна, правилата са си правила и трябва да се спазват. Вие как мислите, дали Apple ще направят изключение и променят комисионната си в полза на Microsoft?