Microsoft преговаря с мобилните оператори да превърне Skype в източник на приходи

    Вече стана ясно защо Microsoft купи Skype. След като компанията обяви сделката, се появиха множество предположения за плановете на Microsoft. Компанията все още не е споделила информация за своите планове, но Stephen Elop, CEO на Nokia, е потвърдил, че Skype ще се превърне във важна част в следващата версия на Windows Phone платформата.

    По време на годишна среща на акционерите, провела се миналата седмица, Stephen Elop е отговорил на въпрос на акционер относно влиянието, което ще има купуването на Skype от Microsoft върху Windows Phone и Nokia. Част от отговора, който Stephen Elop е дал, са послужили за доказателство, че той е потвърдил, че мобилните оператори мразят Skype и бойкотират Windows Phone платформата. Според анализатор, това е и причината, че Windows Phone все още е с малък пазарен дял. А ето и цялото изказване на Stephen Elop:

    Благодаря ви за въпроса относно Skype. Всъщност, Microsoft купи Skype компанията, като част от екосистемата, която върви с Windows Phone, Windows и т.н., това е вярно. От операторите знаем, че не харесват Skype, естествено, защото за операторите, които имат традиционни стационарни линии и традиционен телефонен бизнес, той може да отнеме от техните приходи.
    Това, което Microsoft е направил – а ние бяхме част от тези разговори, както и операторите – е, както правилно казвате, ако операторите не искат Skype да бъде инсталиран на Windows Phone устройство от Nokia или друга компания, тогава операторът може да вземе това решение.

    Прав сте: може да бъде заобиколено. Но той присъства на всички Android устройства, на iPhone, iPad, има го на всички тези устройства. Това, което правим с операторите, е да го превърнем в предимство. Вместо просто да се оплакват от Skype в Android или Skype в iPhone, Microsoft и Nokia проведохме следния разговор „ok, ситуацията със Skype е следната, има ли друг тип партньорство, при което можем да реорганизираме voice over IP , какъвто е Skype, и който става все по-разпространен независимо от всичко, но може би можем да направим нещо креативно, което да генерира увеличаващи се приходи за вас.“ Някои оператори искат да предлагат Lumia, Skype и свои собствени услуги с по-високи скорости в пакет, за да вземат по-големи суми от потребителите и да получат по-големи приходи от тях. Като контролираме Skype можем да започнем преговори за това как да имаме по-добри взаимоотношения, базирани на Skype, което беше невъзможно за операторите преди това. Сега нещата са на по-късен етап от времето, когато операторите харесваха или не харесваха Skype; те всъщност искат да започнем преговори за това как да направим нещо, което преди това не можехме. Благодаря ви.

    Ограниченията в мобилния спектър, политиката на мобилните оператори, регулациите на правителствата – всичко това прави мобилния интернет доста различен от стационарния интернет. Мобилните оператори имат голяма власт върху нещата, които преминават през техните мрежи. Мобилните оператори определят устройствата, които продават, в доста голяма степен. Ако мобилните оператори групово решат да унищожат Windows Phone платформата, тя няма да има шанс. Изглежда, че Microsoft предлага на мобилните оператори да постигнат съгласие. От Microsoft са склонни да дадат да си партнират с мобилните оператори на тема skype като го трансформират от убиец на телефонна услуга в нещо като допълнителен приход за тях посредством по-висока такса за осъществаването на skype разговори. В замяна, мобилните оператори ще продават устройствата с Windows Phone, а няма да бойкотират платформата.

    Microsoft вярват, че политиката им на преговори ще бъде увенчана с успех, най-малкото защото всичко това вече се е случило в другите мобилни платформи – iOS си имат Facetime и iMessage, Android си имат Gtalk i Google Voice.