На 1 април, BlackBerry ще премахнат платените приложения от BlackBerry World

BlackBerry Limited са тези, които управляват лицензите и софтуера на бранда BlackBerry. В края на миналия месец, компанията е разпратила предупредителни мейли към разработчиците на приложения, че на 1 април ще премахне платения софтуер от BlackBerry World. Самият пазар на приложения ще продължи да съществува, но там ще има само и единствено безплатен софтуер.

Иначе казано, BlackBerry повече няма да са посредници между създателите на приложения и клиентите им. Дали обаче всичко е толкова “черно”, колкото изглежда?

Не съвсем… Малкият брой останали разработчици, могат да продължат да “продават” приложенията си през BlackBerry World. За целта обаче, трябва да интегрират система за плащания в самите приложения, вместо да използват тази на BlackBerry World. Дали това ще се случи пък – само времето ще покаже.

След като канадците спряха да работят по собствената си BB10 платформа и преминаха към Android – въпрос на време беше, да спре и BlackBerry World. Няма изненади. Краят на поддръжката на BB10 пък, се очаква в края на 2019 година.

П.с.

Най-вероятно не става въпрос за първоаприлска шега :).

BlackBerry просто нямат причина да поддържат система за разплащания, от която не печелят.