Nokia E6 Видео Ревю – бизнес и мултимедия на разумна цена

В комплекта има:

1. Nokia E6
2. Батерия BP-4L 1500mAh, според производителя до 680 часа в режим на standby и до 14 часа и 48 мин в режим на разговор в GSM мрежа
3. CA-157 cable (USB On-The-Go кабел)
4. WH-207 стерео слушалки, 3.5мм жак
5. CA-179 microUSB кабел
6. зарядно устройство
7. книжка с упътване

Видео:

1. Окомплектовка и Външен вид
2. User Interface
3. Адресна книга
4. Mail, Social networks, Calendar
5. Мултимедия
6. Браузър
7. USB On-The-Go
8. Приложения

Основни акценти в Nokia E6

Хардуер:


1. Размери и тегло: 115.5 х 59 х 10.5 (11.7)мм, 133 грама
2. Четири бандова GSM и пет бандова 3G свързаност.
3. Комбинация от хардуерна QWERTY (четириредова) клавиатура и тъчскрийн
4. 2,46 инчов капацитивен мултитъч екран, 16 милиона цвята, VGA резолюция, 326 пиксела на инч,
5. Gorilla Glass стъкло
6. 680MHz ARM11 процесор, GPU Broadcom BCM2727 с поддръжка на OpenVG 1.1 и OpenGL ES 2.0 (съответно за 2D и 3D графики)
7. 256MB RAM, 1GB ROM, 350MB user memory
8. 8GB вградена памет, microSD слот за допълнително разширяване на паметта до 32GB
9. WiFi b/g/n, WiFi tethering, Bluetooth 3.0,
10. USB 2.0, USB-On-The-Go (възможност за зареждане през USB)
11. GPS с поддръжка на A-GPS (безплатна гласова навигация от OVI)
12. 8MPx Full Focus камера (EDoF), видео – 720p@25fps, геотагинг, допълнителна предна VGA камера за видео разговори
13. Акселерометър, сензори за близост и светлина, дигитален компас
14. FM радио с RDS
15. 3.5мм изход за слушалки, TV-out
16. Допълнителен втори микрофон за изолиране на околния шум по време на разговори
17. Батерия BP-4L 1500mAh осигуряваща:
– до 14 часа и 48 минути време за разговор (GSM мрежа)
– до 681 часа в режим на готовност (GSM мрежа)
– до 9 часа в режим на възпроизвеждане на 720p видео и до 4.5 часа в режим на
запис на 720p видео
– в режим на възпроизвеждане на музика, Nokia E6 би трябвало да издържи до
75 часа (в офлайн режим).


При нас, батерията издържа 2 дни при нормална употреба – без слушане на музика и гледане на видео (или по-скоро само пускането им за тест) и настроени 3 мейла – exchange, gmail, other.

Софтуер:


1. Symbian Anna
2. Flach Lite 4.0
3. DivX/Xvid поддръжка, възможност за възпроизвеждане на субтитри след ъпдейт
4. социални мрежи – twitter, facebook
5. QuickOffice за преглед и редакция на документи
6. Редактор на снимки и видео
7. Фунция „фенерче“
8. Nokia Communicator

Хареса ни:


1. изработката на устройството и използваните материали
2. Nokia E6 има страхотен 2.46“ VGA капацитивен мултитъч екран, 326ппи, 16м цвята
3. комбинацията от хардуерна QWERTY клавиатура и touchscreen
4. хареса ни възможността за увеличаване (намаляване) на системния шрифт в Nokia E6. Имайте предвид, че високата резолюция на физически малкия 2.46“ допринася за гъстотата на пикселите – 326ppi, но от друга страна може да направи шрифта на телефона много ситен и на места трудно четим. Благодарение на възможността за увеличаване на шрифта, евентуален проблем с дребен шрифт е решен. Може би единствено е OVI MAPS остава като лек проблем и то е по-скоро когато е на стойка в колата предвид разстоянието от което се гледа.
5. Symbian Anna определено е крачка напред в правилната посока. Основните разлики на Symbian Anna със Symbian^3 са:
– Иконите при Symbian Anna са със заоблени краища
– Променено е скролирането при началните екрани. При Symbian Anna скролирането е по-добро, като екраните буквално следват движението на пръста Ви (това не беше възможно при Symbian^3)
– Промени в браузъра: URL лентата е горе, което осигурява много по-голяма „видима част“ при браузване
– Няма как да се види при Nokia E6, но при Nokia X7 (също със Symbian Anna) има добавена софтуерна портретна QWERTY клавиатура
– Има промяна в изгледа на приложението „Календар“ – разделен е на две с кратко превю на предстоящи задачки и календарни събития.
6. Хареса ни наличието на повече начални екрани (ние не ги използваме, но увеличаването на броят им си остава добър ъпгрейд)
7. няма как да не споменем USB On-The-Go функцията – разкошна е
8. възможността за преглед на Xvid/DivX съдържание, директно със субтитри на кирилица (след ъпдейт, трябва да промените кодровката от ANSI на UTF8)
9. WiFi tethering

Не ни хареса:


1. въпреки подобренията в браузъра (версия 7.3.1.28)идващи със Symbian Anna – има още какво да се желае. Symbian все още изостава на тема мобилно сърфиране от iOS, Android, WP7
2. Full Focus камерата при Nokia E6 снима добре на разстояние над 50см. Липсва режим на снимане от близко разстояние (снимане на документи например). Наше мнение е, че камерата при E72 (5MPx с автофокус) е по-бизнес ориентирано решение именно заради снимането на документи).
3. Няма фабрична поддръжка на .MOV видео файлове (тези записани с iPhone например). Интересно е да се отбележи, че видео плеъра изобщо не показва файловете, които не може да подкара (може да се види, че файлът е там посредством файлов ексллорър).
4. Няма фабричен AC3 кодек – кодек за звук често използван при филми свалени от интернет. Ако филмите са с AC3 кодировка на звука – видеото няма да има звук.

Лично мнение:

Nokia E6 е много добре изглеждащо и стабилно като сглобка бизнес устройство. Наличието на метални елементи допълнително го облагородяват.

Nokia E6 работи под операционната система Symbian^3, с ъпдейт Symbian Anna. Съвсем наскоро разбрахте, че ще поддържа и ъпдейт до Symbian Belle. Symbian операционната система определено става все по-добра, движението из интерфейса все по-гладко, но въпреки всичко все още изостава от iOS, Windows Phone 7 и Android.

Nokia E6 следва форм факторът, наложен от легендарните Nokia E71 и Nokia E72. Вече може свободно да се каже, че комбинацията от хардуерна QWERTY клавиатура и тъч екран е едно нормално „развитие“ на този форм фактор. Нещо повече – напоследък телефоните с този форм фактор се оказват и доста „модерни“. Ето няколко модела на различни производители – HTC ChaCha, Samsung Galaxy Pro, BlackBerry Bold Touch 9900 и други. В това няма нищо лошо. Истината е, че всъщност, хардуерната клавиатура е доста удобна за писане на мейли, съобщения, социални контакти чрез twitter и facebook, а тъч екранът значително улеснява навигацията из интерфейса на устройството. Няма как да не се съгласите, че е много по-лесно да навигирате директно с пръст върху екрана, отколкото да използвате двата контекстуални бутона и D-pad-а. И докато Samsung Galaxy Pro и HTC ChaCha са по-скоро ориентирани към младежката аудитория, бизнес потребителите ще трябва да избират между BlackBerry Bold Touch 9900 или Nokia E6.

Не бива да забравяме и мултимедията при Nokia E6. 8MPx камера, Xvid/DivX кодеците, поддръжката на .avi контейнер, плейването на субтитри (включително на български), USB On-The-Go функцията, редактора на снимки и видеа и много други, го правят мощно мултимедийно устройство.

Както може би се досещате, Nokia E6 няма да „обърне“ iOS или Android потребителите.
Едва ли Nokia E6 ще привлече BlackBerry потребителите (феновете на BlackBerry телефоните са по-лоялни към марката от тези на Apple. не се шегувам, точно така стоят нещата и смея да твърдя, че има и защо..). Визираме току що появилия се на пазара в България – BlackBerry Bold Touch 9900. Длъжни сме да сравним Nokia E6 точно с този модел именно заради комбинацията хардуерна QWERTY + тъч екран. Отново сме на мнение, че Nokia E6 трудно може да се конкурира с BлackBerry Bold Touch 9900, но пък е и наполовина по-евтина (към момента Nokia E6 е с цена под 600 лв., докато BlackBerry Bold Touch струва около 1200 лв.)..

Препоръчваме Nokia E6 на тези от Вас, които тепърва искат да преминат към смартфон. Идеален е и за ползвателите на Nokia E71 и Nokia E72 – всъщност едва ли има по-добър ъпгрейд за тях.