Nokia представи Symbian Belle. Какво ново?

    Nokia анонсираха най-новия от серията ъпдейти на Symbian^3 – Symbian Belle и честно казано има доста приятни на пръв поглед промени. Symbian Belle внася промени основно в юзър интерфейса на телефона (UI), като по този начин може изцяло да промени усещането при работа с телефоните на Nokia. Какво ново? Ами нека започнем отначало:


    Live Widgets: Вече имате Live Widgets с различни размери. По този начин можете да персонализирате изцяло всеки един от началните екрани на телефона. А те, между другото са 6. В новата версия на Symbian има промяна и в Nokia Maps – можете да споделяте своята локация с някой, така че той да може да дойде при вас. Можете да преоразмерявате уиджетите по ваш вкус.


    Шест Начални екрана: Symbian Belle има до 6 начални екрана. Можете да слагате различен wallpaper на всеки един от тях. Това не е новост, Symbian Anna също поддържа до 6 екрана като на всеки от тях може да се сложи различен wallpaper, но предвид бързата поява на ъпдейта Belle след Anna си струва да се напомни.


    Status Bar: Ето това е страхотна новост за Symbian. Явно нотификейшън лентата на Android допада на всички, щом след като iOS5 и Symbian Belle решиха да се вдъхновят от нея. Въпреки всичко – тази дребна част от интерфейса допринася много за цялостното изживяване при работа с телефона. Добра намеса според нас.


    Navi Bar: намира се в дъното на екрана и основната му цел е отново да улеснява потребителите. Натискайки BACK бутона излизате от приложението в което сте. Чрез задържането му, бързо се придвижвате до началните екрани.


    NFC: Symbian Belle води със себе си NFC до теефоните на Nokia. Благодарение на NFC технологията можете например лесно да прехвърлите снимка до друг телефон (с NFC) само като ги доближите един до друг.


    Lock Screen: Богат на съдържание Lock Screen. Можете лесно да достъпите пропуснати обаждания, СМС-и, календарни събития и други директно от Lock Screen-a. (тази функционалност я има и Symbian Anna)

    Symbian Belle ще може да се инсталира и FOTA (firmware over the air). Всички Symbian^3 телефони N8, E7, E6, X7, C7, C6-01 и Oro ще получат ъпдейт до Belle. Към момента датата не е известна.