Nokia предоставя гео данни на Ford за тяхната система за известяване при спешни ситуации

    Nokia обяви, че тяхното подразделение Location & Commerce ще предостави модифицирани данни за Европа на Ford Motor Company за тяхната Emergency Assistance технология, която ще бъде използвана за идентифициране на местоположението на шофьора, който има нужда от помощ, и подходящия език необходим за алармиране на местната служба за спешна помощ. Системата спестява ценни секунди при изпращането на автоматично гласово съобщение и координира директно местната служба за спешна помощ на местен език, вместо първо да използва third party call center.

    Системата на Ford определя местния език като използва гео информацията, получена от Nokia. В тази информация са дефинирани границите на държавата и регионалните подразделения, свързани с езика. По този начин се изпраща информация за инцидента и точни координати на езика, използван от местната спешна служба. Използвана е технология за запазване и компресия, с чиято помощ се намалява количеството данни, което прави възможно генерирането и изпращането на съобщението възможно най-бързо. При минимално количество данни, които трябва да бъдат обработени, системата може да отговори значително по-бързо.

    Системата е безплатна и вече се използва в САЩ. За първи път тази система ще бъде използвана в Европа в B-MAX автомобилите, които ще излязат на пазара по-късно тази година.