Nokia Lumia 800 Видео Ревю – Nokia се завръщат

През последните няколко години, Nokia загуби голяма част от феновете си и това разбира се, се отрази и на пазарния им дял. Резултатът от партньорството с Microsoft и традициите им в солидната сглобка, е Nokia Lumia 800 – първият Windows Phone телефон на компанията. Справили са се чудесно, но всичко по реда си…

Видео:

1. Окомплектовка, Външен вид и Хардуер и диагностика (##634#)
2. User Interface
3. People Hub
4. Browser & Benchmarks
5. Music & Video
6. Pictures & Camera
7. Messaging & Mail
8. Office Mobile
9. Bing, Bing Scout, Bing Music, Bing Visual, Bing Voice, Speech (TellMe)
10. Nokia Apps

Основни акценти в хардуера на Nokia Lumia 800

1. Едно цяло тяло от поликарбонатна сплав, като самия материал е със съответния цвят. С други думи казано, при евентуално надраскване – отдолу няма да се покаже друг цвят. Всички материали от които е изработена Nokia Lumia 800 могат да бъдат рециклирани.
2. Четири бандова GSM и четирибандова 3G свързаност. Поддържа даунлоуд със скорост до 14.4 Mbps
3. 116.5 x 61.2 x 12.1 мм, 142 грама
4. 3.7 инчов капацитивен AMOLED екран, 16 милиона цвята, резолюция 480 х 800 пиксела. Gorilla Glass покритие предпазващо от надраскване, Nokia ClearBlack технология.
5. Процесор Qualcomm MSM8255 Snapdragon @1.4GHz
6. Графичен ускорител Adreno 205
7. RAM: 512MB
8. Вградена памет 16GB
9. Wi-Fi 802.11 b/g/n @2.4GHz
10. Bluetooth 2.1
11. MicroSIM карта
12. 8MPx камера с оптика на Карл Цайс, автофокус, touch focus, двойна LED светкавица. Запис на видео 720p@30fps с постоянен фокус
13. GPS, A-GPS
14. сензори за близост и светлина
15. Втори микрофон за изолиране на околния шум по време на разговори
16. 3.5 мм вход за слушалки
17. 1450 mAh батерия осигуряваща:
– режим на разговор – до 13 часа в GSM мрежи и 9.5 часа в 3G мрежи
– режим на изчакване – до 265 часа в GSM мрежите и 335 часа в 3G мрежите

Основни акценти в софтуера на Nokia Lumia 800:

1. Windows Phone 7.5 (Mango) с Metro UI
2. Дълбока интеграция със социалните мрежи – Facebook, Twitter, LinkedIn..
3. Можете да управлявате телефона си чрез глас – TellMe (Speech)
4. Groups в секция People (привилегия на 7.5 Mango ъпдейта)
5. History секция в People – комуникацията с даден контакт
6. Секцията Messages обединява съобщенията от Facebook, Windows Live и SMS(MMS). Нещо повече – комуникацията с даден контакт с всички месинджъри и СМС-и се визуализира на едно място (обединена).
7. Bing Search поддържа 4 вида търсене – Local Scout, Bing Music, Bing Visual и Bing Voice. Търсене с локация е активна само при включена локация на телефона.
8. Nokia Drive – безплатна и доживотна гласова навигация от Нокиа
9. Nokia Music – mix radio, gigs, custom radio stations
10. Contacts Transfer – за прехвърляне на контактите от стария Ви телефон през BT. Използва се Bluetooth Phone Book Access Profile (PBAP) – в случай, че старият Ви телефон поддържа този профил, можете да прехвърлите контактите си. Този профил се поддържа от повечето от Nokia Symbian, Series 40, iPhone, Android и Blackberry телефони.
11. SkyDrive Cloud с безплатни 25GB дисково пространство
12. Office Mobile – OneNote, Word, Excel, Powerpoint, SharePoint (преглед и редакция)
13. Smarter Apps. App Connect. Доста полезно. Доста често, дори без да подозирате от какво имате нужда, телефонът ще ви предложи да използвате някое ново приложение.

Не ни харесва в Nokia Lumia 800:

1. Няма втора (предна) камера за видео разговори
2. Няма какъвто и да е вид Smart Dial в секция People. Можете да pin-нете контакт на Start Screen-a за бърз достъп, но няма улеснено търсене.
3. Непълна локализация за България. Можете да изберете страна България, но няма поддръжка на Български език в менюто и не поддържа писане на кирилица (има руски език за писане). С Tango ъпдейта, ще се поддържат 120 езика – надяваме се, да има и Български език.
4. Няма NFC поддръжка
5. Windows Phone 7.5 (aka Mango) вече поддържа опцията WiFi Tethering. Тази опция не е налична в Nokia Lumia 800, като по този начин не можете да споделяте интернета от мобилния оператор към други устройства посредством WiFi. Това е важна функционалност и много се надяваме Nokia да я добавят. Дотогава е добре да го имате предвид.

Особености на Nokia Lumia 800, като повечето от тях са предвид рестрикциите наложени от операционната система Windows Phone (v.7.5 aka Mango):

1. Няма USB Mass Storage
2. Няма файлов мениджър
3. Не се поддържа споделяне на файлове през Bluetooth
4. Не можете директно да поставите дадена песен за рингтон. Добрата новина е, че при WP 7.5 (aka Mango), има упътване как да направите това чрез Zune или iTunes
5. Няма DivX/XviD поддръжка. Не ви и трябва в случай. че прехвърляте мултимедията през Zune.
6. Няма слот за разширяване на паметта чрез microSD карти
7. Предвид дизайна и изработката на Nokia Lumia 800, батерията не се подменя в домашни условия
8. Към момента няма Skype за Windows Phone операционната система. Очаква се излизането му в скоро време, но предид популярността му, е добре да знаете, че в момента на снимането на това ревю, приложението не е налично в Marketplace.

Лично мнение:

Nokia Lumia 800 е почти идентичен като дизайн с Nokia N9 и ако сте гледали ревюто ни за него, знаете и мнението ни – изключително красиво устройство.

Nokia Lumia 800 е първият Windows Phone телефон на Nokia и несъмнено най-добрия такъв на пазара изобщо. Невероятният дизайн, перфектната сглобка, плавната работа на операционната система и накрая, но не на последно място и допълнителните приложения от Nokia го правят едно наистина забележително устройство.

Към днешна дата, приложенията в Marketplace са около 60 000 и по този критерий операционната система отстъпва на iOS и Android. На тема потребителско изживяване (User Experience или UX), Windows Phone 7.5 Mango е достоен техен съперник. Microsoft и Nokia успяха да ни убедят, че един телефон може да работи страхотно без да е с най-мощния възможен хардуер към момента. Nokia Lumia 800 е с едноядрен процесор, но работата с него е толкова гладна и плавна, че дори е трудно за вярване. Никаква следа от лаг!

Страхотна работа Microsoft! Страхотна работа Nokia! Поздравления.

Предвид дълбоката интеграция със социалните мрежи, Nokia Lumia 800 с Windows Phone 7.5 Mango, е изключително подходящ за феновете на Facebook, Twitter, Windows Live и LinkedIn. В случай, че рестрикциите на операционната система (отбелязани по-горе като “особености” не Ви притесняват и сте готови да опитате нещо ново – определено Ви препоръчваме да се запознаете с операционната система от видеата и ако имате възможност да го разгледате на живо.

С излизането на Windows Phone 7 се събуди един гигант – Microsoft.
Сега, с Windows Phone 7.5 Mango се събуджа втори гигант в мобилната индустрия – Nokia.

За нас, Nokia се завърнаха.