Nokia пусна HTML5 версия на Nokia Maps за iOS и Android. Не и за Windows Phone

    От блогът на Nokia научаваме, че приложението Nokia Maps може да бъде използвано от мобилния уеб браузър на множество мобилни устройства. Потребителите просто трябва да отворят адреса m.maps.nokia.com от своя уеб браузър.

    От Nokia твърдят, че версията на Nokia Maps за уеб браузър може да бъде използвана от iOS устройства с версия на операционната система iOS 4.3 и по-нова и Android устройствата с версия 2.2 или по-нова. Услугата може да се използва и от Nokia N9, webOS както и от устройства с BlackBerry OS 7 операционна система.

    За момента Nokia Maps предлага навигация при пътуване с автомобил, градски транспорт и пеша. Има поддръжка дори на гласово упътване (в някой случай, виж по-долу). Когато настроите навигацията, ще имате възможност да свалите 2MB аудио файл, след което ще може да се възползвате от гласова навигация, която ще ви упътва кога трябва да завиете в някоя посока. Nokia Maps предлага няколко изгледа – сателитен, градски транспорт и лive traffic.

    Важното в случая е да се отбележат две неща:

    • Гласовата навигация се поддържа само за пешеходци
    • HTML5 версията на Nokia Maps не може да се използва от Windows Phone телефони. Ние лично не сме тествали, но колегите от wmpoweruser са опитали.

    Така или иначе всички Android и iOS потребители вече имат още един безплатен вариант за навигиране. Можете да го използвате в случай, че изненадващо ви потрябва приложение за навигация, а не притежавате такова, както и когато сте забравили своето GPS устройство.