Nokia подава заявление за патент, описващ телефон, който може да се разпъва

    Още през 2008 година Nokia показа концептуално устройство, което променя своя вид в зависимост от нуждите на потребителя. Името му е Morph. Изглежда Nokia искат да превърнат Morph в патент, тъй като са подали заявление за патент през септември 2010, а заявката за него е публикувана вчера.

    В подаденото заявление се описва устройство доста подробно на Morph. В заявлението е описано „Тяло, което може да се променя, направено така, че да може да се разпъва поне между първа конфигурация и втора конфигурация.“

    Устройството може да бъде „носено“, като се използва залепващ материал, устройството може да промени своята форма и да се увива около част от тялото, могат да бъдат използвани вендузи или комбинация от вендузи и залепващ материал. Гъвкав сензорен екран може да бъде част от устройството. Преди няколко години Nokia подаде заявление за издаване на патент, описващ гъвкави екрани.

    Части от устройството могат да бъдат прозрачни, като това може да бъде постигнато с използването на специални материали. Еластичният телефон ще може да следи температурата на тялото и пулса. При трансформацията устройството може да променя своя размер.

    Патентът все още не е получен от Nokia. Не е ясно и дали това ще се случи. Описаните технологии в заявлението за патент все още не са напълно приложими.