До момента Nokia е продала 7 милиона Windows Phone смартфона

    D-Day (device day – ден на устройствата) за Nokia и Microsoft започна с прес конференция. Малко преди пресконференцията от Nokia са споделили, че компанията е продала 7 милиона устройства от Windows Phone Lumia серията – тези продажби включват 54 пазара и 130 мобилни оператора. Но в САЩ продажбите не вървят добре – за второто тримесечие на тази година компанията е продала само 600 000 устройства. Трябва да отбележим, че макар и бавно, продажбите на Nokia Lumia устройства се увеличават. През второто тримесечие на тази година компанията е продала 4 милиона устройства, а през предходните две тримесечия – общо 2 милиона.

    С новите устройства, които Nokia ще представи по време на своето събитие, очакваме продажбите на Lumia устройства да се увеличат.
    Stephen Elop, изпълнителният директор на Nokia, сподели, че четири от всеки пет коли, притежаващи навигационна система, използват Nokia Maps.

    През последното тримесечие Nokia е доставила общо 10.2 милиона смартфона (7% пазарен дял), като в това число влизат и устройствата с операционна система Symbian. Преди една година пазарният дял на Nokia е бил двойно по-голям. Като вземем предвид, че през миналото тримесечие Nokia е продала 4 милиона Windows Phone устройства, това означава, че Nokia все още продава повече Symbian устройства от WP устройства.

    Пазарът на смартфони се доминира от Samsung и Apple. Samsung е продал 50.5 милиона смартфона (35% пазарен дял), а Apple – 26 милиона (18% пазарен дял).