Nokia съди HTC, RIM и Viewsonic за нарушаване на патенти

    Nokia е завела дело срещу няколко производители на смартфони за нарушаване на патенти. Въпросните производители са HTC, RIM и Viewsonic. Финландският производител твърди, че компаниите използват патенти, собственост на Nokia, без да плащат необходимите лицензни такси. Тези патенти покриват използването на антени с двойна функция, управление на консумираната енергия, мултитаскинг, навигация, криптиране на данни, сваляне на прикачени файлове към email-и.

    Nokia завежда дело за нарушаване на патенти срещу тези компании в съда в САЩ и Германия. Luise Pentland е главен юридически съветник на Nokia. Той е споделил, че компанията получава лицензни такси за своите патенти от повече от 40 компании. Nokia е завела делата, за да прекрати нелегалното използване на иновациите и технологиите на компанията, при условие, че има възможност за употребата им с лицензна такса.

    Nokia е подала жалба в Международната търговска комисия срещу HTC. Завела е дела срещу HTC и Viewsonic във Федералния областен съд в Delaware. Срещу HTC и RIM, Nokia е завела дело в Регионалния съд в Дюселдорф, Германия. Срещу трите компании Nokia е завела дело в Регионалните съдилища в Манхайм и Мюнхен, Германия. Nokia твърди, че компаниите са нарушили 45 от нейните патенти.