Nokia затвори завода в Румъния. Над 2000 служители са съкратени

    В края на септември Nokia обяви, че ще съкрати 3 500 служители, като компанията смяташе да затвори своя завод за производство на GSM-и в Румъния. Компанията обяви, че заводът в Румъния ще бъде закрит до края на годината, което служителите изглежда, че са приели като последния работен ден на 2011 година. Очакванията им не са се сбъднали. На 25 ноември са били освободени 500 служителя, като останалите 1830 служителя са били освободени постепенно до 30 ноември. Valentin Ilcas, ръководител на Nokia Metal Union, споделя:

    Останалите до 1830 служители ще напуснат постепенно до 30 ноември, продукцията на завода ще спре след тази дата. Само тези, които разглобяват поточните линии и ги преместват на друго място, в завод в Азия, ще останат. Дейността на Nokia Luci спира поради липса на поръчки. До 30 ноември ще бъдат изпълнени текущите поръчки и след това спира. На служителите ще бъде платено от Nokia между декември и март, а през април ще получат компенсационни пакети, договорени с управлението на компанията.

    Изглежда, че всички служители ще получат безплатно устройство от Nokia – Nokia 500. Това е един от смартфоните от най-нисък клас, които Nokia продава в момента.