Нов смартфон с E Ink дисплей от Hisense

Hisense са китайски производител на потребителска електроника, които често пускат на пазара смартфони с E Ink дисплеи (електронно мастило). Обикновено става въпрос за устройства с два дисплея – един стандартен (цветен) и втори E Ink дисплей.

Сега обаче, Hisense са представили смартфон само с един дисплей и то E Ink дисплей. Нещо повече – цветен E Ink дисплей. От една страна, това означава, че няма как очаквате добро гейминг или видео изживяване (и двете изискват висока скорост на опресняване на дисплея). От друга обаче – съвсем в реда на нещата – ще получите страхотна видимост на открито и супер ниска консумация на енергия.

Всъщност, Hisense разработват цветни E Ink дисплеи от години. Последният такъв носи името Print Color, а технологията го прави по-тънък и по-лек от предходните поколения. Поддържа и по-висока честота на опресняване, което би трябвало да подобри изживяването при анимации или видео. Все пак – не очаквайте 60Hz или 90Hz честота на опресняване, както при останалите смартфони на пазара.

В случай, че не сте запознати, E Ink дисплеите не изразходват никаква енергия, докато са статични. Има разход на енергия, само щом се промени изображението на екрана. Иначе казано, ако оствите смартфона да показва дадена картинка на екрана и не я променяте – дисплеят няма да изразходва никаква енергия, докато не го докоснете за да смените изображението.

Не е ясно, дали ще видим този смартфон на пазара в Европа и България. Но определено би било интересно да научим повече за него и да го тестваме. Да, не е идеален за мултимедия и гейминг, но пък е супер икономичен на тема батерия и ще се вижда прекрасно на ярка дневна светлина… Определено би бил подходящ за определени групи потребители.