PayPal съди Google за кражба на търговски тайни

    В дело, заведено от PayPal, се твърди, че двама от изпълнителните директори на Google, които преди това са работили за PayPal, са използвали търговски тайни, за да създадат Google Wallet. Изпълнителните директори в Google, Osama Bedier и Stephanie Tilenius, са обвинени и, че са привлекли клиенти на PayPal към Google. Според анализатор, ще има още дела срещу Google Wallet.

    PayPal е завел делото срещу Google във Върховния Съд на щата Калифорния в област Санта Клара. Заведеното дело е срещу Google и бивши служители на PayPal, които сега са изпълнителни директори в Google, Osama Bedier и Stephanie Tilenius.

    Bedier преди това е бил вицепрезидент на мобилната платформа на PayPal. Той е станал вицепрезидент Плащания в Google през януари 2011 г. Tilenius е изпълнявала различни изпълнителни роли в PayPal и eBay (PayPal е собственост на eBay), била е и вицепрезидент на услугата PayPal Merchant от 2001 до 2009 г., когато е станала вицепрезидент търговия в Google.

    В оплакването на PayPal се твърди, че Bedier е имал вътрешна информация за възможностите, стратегиите, плановете и пазарните стратегии на PayPal във връзка с мобилните плащания и свързани с тях технологии. Цялата тази информация е част от търговските тайни на PayPal. „В процеса на работа за Google, Bedier и Google са присвоили търговските тайни на PayPal и са ги разкрили пред търговците на дребно на Google.”

    PayPal твърди също, че Tilenius е привлякла Bedier към Google. По този начин тя е нарушила своите договорни отношения с eBay. PayPal твърди, че Bedier също е нарушил своите отношения с eBay като е привлякъл служители на PayPal към Google.

    В оплакването на PayPal се казва: “В допълнение, от 2008 до 2011 Google и PayPal са преговаряли по търговска сделка, където PayPal е трябвало да предложи опция за мобилни покупки в Google Android Market. По това време PayPal е предоставил на Google обширно обучение в областта на мобилните плащания.”

    „Bedier е бил старши изпълнителен директор от страна на PayPal, който е отговарял за провеждането на преговорите с Google и Android през този период. В момента, когато двете компании са преговаряли и финализирали Android PayPal сделката, Bedier е провеждал интервю за работа в Google – без да информира PayPal за конфликта на интереси. Поведението на Bedier по това време е било в нарушение с неговите задължения като изпълнителен директор на PayPal.”

    Източник: www.mobile-tech-today.com