Кой е по-бързият двуядрен процесор – Tegra 2 на NVIDIA или процесорът на Qualcomm?

    EVO 3D е първият мобилен телефон, който използва двуядрения процесор на Qualcomm. Двуядреният процесор на Qualcomm използва асинхронна архитектура – всяко едно от ядрата работи на различна честота. Това е направено с цел да се увеличи живота на батерията.

    NVIDIA твърди, че е обмисляла използването на асинхронна архитектура, но компанията е решила, че намаляването на производителността при използването на тази архитектура, не си е заслужавало. Има няколко причини, поради които NVIDIA е избрала да не изоплзва асинхронна архитектура. Производителността намалява с 10-15% при използването й, което навежда на мисълта, че производителността на Tegra 2 е по-висока от тази на двуядрения процесор на Qualcomm.

    Това намаляване на производителността е свързано с кохерентността на кеш паметта. При асинхронната архитектура се появяват закъснения на тактовете в честотите на двете ядра. Освен това, някои операционни системи (като Android) и много от приложенията не са направени да използват предимствата на асинхронните архитектури.

    Leon Farasari, старши продуктов мениджър в Qualcomm, смята, че двете 1.5GHz ядра на техния процесор са по-бързи от 1GHz ядра в Tegra 2 процесора. Според него, някои от измерванията на NVIDIA са приспособени така, че техните продукти да изглеждат по-добри.

    Той твърди, че някои от големите интернет страници ще получат устройства, използващи техния двуядрен процесор, за да могат да направят benchmark тестове. Той смята, че ще има изненадани от факта, че GPU-то на Qualcomm е с по-висока производителност от това на Tegra 2.

    Qualcomm е избрал асинхронната архитектура за своя двуядрен процесор, за да удължи живота на батерията. Motorola Atrix 4G (с Tegra 2 процесор) издържа 7-8 часа непрекъсната работа без да се зарежда. Възможно е батерията на EVO 3G да издържа по-дълго време?

    NVIDIA е първата компания, която представи двуядрен мобилен процесор. Вече е известно, че NVIDIA работи по четириядрен процесор с името Kal-El, който трябва да се появи на пазара през м. август. Според плановете на компанията, всяка година тя ще предлага нов процесор.

    Можем да се радваме на конкуренцията между NVIDIA и Qualcomm, защото тя стимулира и двата производителя да предлагат по-добри продукти, на които потребителите след това имат възможност да се наслаждават.

    Източник: www.intomobile.com