[PR] Чатбот във Viber решава проблемите с обездвижването на работното място в България

Български стартъп пуска чатбот, борещ се със заболяванията на опорно-двигателната система, породени от работата пред компютър. Чатботът Stretchbit, е разработен в партньорство с Rakuten Viber, и ще е достъпен ексклузивно за потребителите в България. Основната му цел е да помогне на хората да останат физически активни през работния ден, намалявайки негативните ефекти от погрешната стойка и прекомерното заседяване. Комуникацията с чатбота е много лесна и ефективна – на всеки час, Stretchbit подсеща потребителя да направи двуминутна почивка далеч от работното място и изпраща упражнение, подходящо за офис средата и за освобождаване на напрежението в тялото.

Интерактивното пътешествие в света на Stretchbit започва със свалянето на стикер пакета “Органчетата”. Благодарение на креативния си дизайн и предизвикателни послания, забавните и ангажиращи картинки ще привлекат вниманието на обществото към болестите на модерното време. Стикерите са достъпни напълно безплатно в стикер пазара на Viber за следващите три месеца, а всеки който ги свали, автоматично се абонира за чатбота, където започват и съществените упражнения извън дигиталната среда.

Според Международния журнал за изследване на средата и общественото здраве, дългите заседявания водят до двигателни и когнитивни последствия върху хората, работещи в офиси. Болките във врата и кръста са само част сериозните проблеми, които засягат все повече млади хора. Ние самите опитахме да увеличим дневната доза спорт, но се оказа че цялостният ефект върху тялото е доста малък. Истината е, че трябва да си активен през целия ден и да си създадеш позитивни навици на работното място. Разтяганията и почивките вървят ръка за ръка с повишената продуктивност, подобреното настроение и крепкото здраве.”, сподели Ангел Великов, основател и управител на Kai Medical, компанията зад приложението.

В резултат на прекалената работа зад бюро, аз лично бях диагностициран с ранна фаза на “Синдром на карпалния тунел”, едно не рядко срещаното заболяване, което ми повлия до такава степен, че ръцете ме боляха само при докосване на клавиатурата или вдигане на телефона. Беше ужасно да не можеш да правиш елементарни движения и да си в постоянен болничен. Това, което помогна симптомите да отшумят и да се преборя със заболяването, бяха чести разтягания, постоянство и силна воля. Започнахме проекта именно, за да помогнем на повече хора да предотвратят появата на тези заболявания на новото време. Ключовото е да не забравяш в каква позиция трябва да работиш и да прецениш кога е време за малка почивка”, добави Преслав Хаджицанев, съосновател и технически директор в Kai Medical.

Изключително щастливи сме, че технологиите и медицината си подават ръка в тази иновативна услуга, която благодарение на Viber ще достигне до милиони хора в България. От днес, всеки, който води заседнал начин на живот, ще има своя доверен асистент, който по лесен и забавен начин да помага за възстановяването на баланса на движение в работна среда”, коментира Даниела Иванова, директор Бизнес развитие в Rakuten Viber за Централна и Източна Европа.

Чатботът цели да стане съществен инструмент в модерната офис среда. Приложението е част от дигиталната терапия на компанията Kai Medical, която се разработва специално за офис служители, седящи по цял ден пред компютър. След като потребителят избере своите настройки, чатботът изпраща съобщение всеки път, когато е време за почивка, придружено с определено упражнение за част от тялото, която да раздвижи. Всички упражнения са подходящи за офис средата и идват под формата на анимация с кратко описание на действията, което ги прави лесни за изпълнение и запомняне.

Честата активност през деня помага на тялото да остане физически активно и намалява риска от развитие на заболявания на опорно-двигателната система.