Революционно изобретение може да възстанови “здравето” на батериите до 95%

Един от най-големите проблеми в областта на потребителската електроника е батерията. Съвременните литиево-йонни батерии просто стареят, при което губят така нареченото си “здраве”, съответно спират да изпълняват коректно задачата си и трябва да се подменят.

Точно с това е свързан и скандала с Apple в момента. Компанията предотвратява самоизключването на iPhone-ите си със стари батерии, като намаляват работната честота на процесорните ядра. Това обаче забавя смартфоните им – ето го #batterygate скандала, за който няма как да не сте чули. А ако не сте чули – вижте тук, както и начина да проверите дали батерията Ви е за смяна – тук.

По-важното в случая е, че този проблем явно ще бъде разрешен в близко бъдеще. Ново изобретение може да възстанови изтощените или “не-здрави” батерии, до 95% от първоначалния им капацитет. Или поне така се твърди…

Литието-йонните батерии обикновено са в “добро здраве” между 300 и 500 пълни цикала на презареждане. Тогава капацитетът им е около 80-85% от максималния или това означава 80-85% “здраве”. Дотук добре…

С продължаване на употребата им, въпросното здраве продължава да пада. Започне ли да наближава 75% – нещата никак не са “на добре” и е време батерията да бъде сменена. В случай, че не бъде сменена – батерията ще се изтощава доста бързо и при голямо натоварване, просто ще изключва (именно това се получава при iPhone със стара батерия).

Изследовател от Nanyang Technological University (NTU) научния институт в Сингапур твърди, че е измислил устройство, което може да обнови литиево-йонните батерии. Както се досещате, това променя всичко – бизнеса със смартфони, лаптопи, електроавтомобили и каквото още се сетите, което използва литиево-йонни батерии. На всичко отгоре, подобно изобрение ще реши и още един голям проблем – няма да има толкова голямо екологично замърсяване от изхвърлянето на огромен брой стари батерии. С две думи – това наистина би било революция.

Професор Рахид Язами казва, че изобретението му е в състояние да възстанови стара литиево-йонна батерия до 95% от капацитета й, за по-малко от 10 часа. Нещо повече, това може да се прилага повече от един път на една и съща батерия.

Не пропускай:  Официален туитър акаунт на Samsung пише от iPhone...

Изобретението му работело чрез “добавяне на трети електрод към двата полюса, които вече присъстват във всяка литиево-йонна батерия. След това, този трети електрод извлича остатъчните литиеви йони от един от полюсите, като по този начин премахва съдържанието на камък, което пък не позволява на клетките на батериите, да съхраняват повече електроенергия”. Изобщо, ама изобщо не сме сигурни в точния превод, но за повече информация, можете да видите този линк.

Професор Язами твърди, че вече успешно е тествал изобретението си с остаряла батерия на смартфон (миналата година). След това е представил изобрението си на Международния семинар за батерии и съвсем логично е имало голям интерес от редица компании, включително Apple, Samsung и Panasonic.

В този ред на мисли…

Професорът е представил изобретението си миналата година. Galaxy S8 и Galaxy Note 8 на Samsung се рекламират, като смартфони чиято батерия ще запази 95% от капацитета си след цяла година използване.

Още с ревютата ни на Galaxy S8 и Galaxy Note 8, бяхме силно впечатлени “Как аджеба, Samsung ще направят така, че батериите им да издържат цяла година работа, без да губят здравето си”. Просто не бяхме чували за подобна технология… Не че успяваме да следим всичко, но ако тя съществува – защо само Samsung се възползват от нея..?

Въпросът над който се чудим е, дали “новите” батерии в Galaxy S8 и Galaxy Note 8 са свързани по някакъв начин с изобретението на професора? От една страна, професорът очевидно не предотвратява изхабяването, а по-скоро ги възстановява.. От друга страна, сравнително по едно и също време, батериите запазват капацитет от 95% здраве..

Интересно ни е… Отговор на тези въпроси едва ли ще има, но ни е интересно Вие какво мислите по темата.