Учените измислиха хапче, което ще Ви каже кога ще… #тидавидиш

  Изпускането на газове (звучи като “пръц”) са естествен и здравословен, страничен продукт от функционирането на човешкия организъм или още по-точно – на храносмилателната система на човека. Колкото и да е забавен или пък не-дотам-забавен в конкретни ситуации, оказва се че “газовете” могат да разкрият много за вътрешното състояние на човешкото тяло.

  Сега, изследователи от университета RMIT (University and Monash University) са публикували изследване, разкриващо изобретяването на електронен проследяващ елемент, който може да се глътне като хапче.

  Както се казва – #тидавидиш…

  Учените са разработили хапче, създадено като по-гъвкава и по-удобна алтернатива на затъкването на епруветка “там където слънце не огрява”, за да може да открива и проследява производството на газове в организма. Идеята е, че ако науката може да определи къде и защо се формират газовете, тя може да очертае по-подробна картина за това, как работи човешкия организъм, как обработва храната и дори да открива проблеми с определени диети. Нещо повече – изследването е публикувано в Nature Electronics.

  След първоначалните тестове на прототипи на въпросното хапче за “откриване на газове” при прасета (храносмилателната им система е много подобна на човешката), изследователите са прокарали пилотна програма за хора доброволци. Самото хапче е с размер на витамин и съдържа безжичен предавател, антени, батерия и газов сензор, който разпознава какви газове преминават през мембраната.

  Доброволците са погълнали хапчето и поддържат специфична диета. Изследванията явно продължават, но екипът вече е създал компания с надеждата да комерсиализират изобретението си.

  Какво ще излезе – бъдещето ще покаже. Буквално… И за показването и за излизането…

  ЧРЕЗbgr
  СПОДЕЛИ
  359GSM.com
  Фенове сме на джаджите.