Може да се наложи на RIM да престане да използва името BBM

    BBM Canada е организация с нестопанска цел в Канада. Тя е подала иск в съда срещу производителят на BlackBerry устройства, RIM. RIM не успя да регистрира търговска марка за името BBM в Канада. Изслушване по делото, заведено от BBM Canada, трябва да бъде проведено на 11 януари. Делото ще определи дали RIM нарушава правата на BBM Canada с използването на името BBM. Представител на BBM Canada е сподели, че компанията си иска името обратно. Той намира за изумително, че не са помислили за това, когато са решили да използват тяхното име, както и, че компанията има желание да продаде правата си върху името на канадския производител.

    Не е ясно доколко склонни ще бъдат от RIM на такава сделка. BBM (BlackBerry Messenger) е изключително популярна услуга на RIM, която потребителите познават и търсят. Те са свикнали с термина BBM. За RIM няма да бъде добре да се откаже от името.

    2011 година не беше успешна за компанията. Пазарната стойност на RIM падна много през последната година. Не изглежда много вероятно от RIM да решат да платят на BBM Canada, за да продължат да използват BBM.

    Това е второ подобно дело срещу RIM. RIM искаше да кръсти своята следваща мобилна платформа, която ще съчетае най-добрите неща от BlackBerry OS и QNX платформите, BBX. В даден момент беше заведено дело срещу компанията за използваното BBX името, като се оказа, че то вече е регистрирано от друга компания. RIM загуби делото и се наложи да смени името на своята следваща мобилна платформа от BBX на BlackBerry OS 10.

    Предстои да видим дали RIM ще изгуби и това дело и ще се наложи да се откаже от името BBM.