10-те най-важни събития в мобилния свят през 2011 година – част 2

    10-те най-важни събития в мобилния свят през 2011 година – част 1

    AT&T не успява да купи T-Mobile

    Мобилният оператор AT&T обяви, че иска да купи T-Mobile за повече от 36 милиарда долара. Ако сделката беше сключена, това би направило AT&T най-големият мобилен оператор в САЩ. Целта на AT&T да се опита да сключи тази сделка беше да придобие повече честоти. Все повече потребители използват мобилните мрежи за пренос данни, което означава все по-голям пренос на данни. Това води до запълване на капацитета на мобилните мрежи. Вместо да чака правителството да предостави на мобилните оператори нови честоти, AT&T е решил, че по-бързо би получил тези необходими честоти с купуването на друг мобилен оператор. AT&T е искал да използва новопридобитите честоти и съществуващата инфраструктура за разширяване на своята 4G LTE мрежа. Компанята е споделила, че тази сделка би й позволила да подобри своите услуги в много големи мегаполиси. Тази сделка обаче би довела до изгубването на един от четирите големи мобилни оператори в САЩ, а това би имало отрицателно влияние върху потребителите, защото би дало на AT&T монополна позиция на пазара на GSM-и в САЩ. Министерството на правосъдието е завело дело с цел да спре сделката, като Федералната комисия за комуникация е публикувала доклад, според който тази сделка би навредила на потребителите. Проблемите пред сключването на тази сделка изглежда са се сторили прекалено много на AT&T, защото компанията се е отказала от сделката. С тази си постъпка тя е изгубила 4 милиона долара.

    4G мрежите станаха реалност

    През 2011 година 4G LTE мрежите се превърнаха в реалност. Вече има няколко мобилни оператора, които използват 4G мрежи или планират да го направят в съвсем кратък период от време. 4G LTE мрежите позволяват достигане на скорости до 20Mbps. Скоростите са достатъчно високи, за да променят нещата, които потребителите правят от своите мобилни устройства.

    Verizon е първият мобилен оператор в САЩ, който използва 4G LTE мрежи. В над 175 града има 4G LTE покритие, което означава, че 186 милиона потребители могат да използват по-високите скорости, които се постигат с 4G мрежата на Verizon. Като недостатък можем да отбележим, че в устройствата, поддържащи 4G LTE мрежи, батерията се изтощава доста бързо. Но това не е нещо изненадващо при първите устройства, използващи нова технология. Очакваме постепенно да се появят устройства, чиито батерии ще издържат значително по-дълго време.

    Мобилният оператор AT&T също предлага 4G LTE покритие, но то е само в някои големи градове. AT&T нарича и своята HSPA+ мрежа 4G.

    HP почти убива webOS

    През 2011 година HP навлезе на пазара на мобилни устройства. HP купи Palm за малко над 1 милиард долара. Компанията искаше да използва webOS платформата в устройства, които ще произвежда. Първите HP webOS устройства не постигнаха желания успех. Малко след излизането на пазара на първия таблет на HP, TouchPad, компанията обяви, че спира работа по webOS устройствата.
    Leo Apotheker, CEO на HP, реши, че компанията ще спре своето подразделение, което се занимава с персонални компютри, и ще се съсредоточи върху бизнес насочени решения. Подразделението, занимаващо се с персонални компютри, изглежда е разработвало и webOS устройствата. Малко след това Leo Apotheker е сменен с Meg Whitman, която трябваше да реши бъдещето на webOS. В крайна сметка webOS платформата беше превърната в open source проект.

    Очаквайте част 3 на 10-те най-важни събития в мобилния свят през 2011 година