Samsung продават повече смартфони от Apple и Nokia взети заедно

    Съревнованието между Apple и Samsung за световно господство на смартфон пазара продължава. Според последни проучвания на Strategy Analytics, Samsung изпреварва всички и достига до 30% световен пазарен дял.

    Според Strategy Analytics, Samsung са продали 213 милиона смартфона през 2012 година. Това е своеобразен рекорд в областта. Предишният рекорд за брой продадени смартфони за една година принадлежи на Nokia със 100.1 милиона продадени броя за 2010 година.

    Samsung успяват да произведат както топ устройства от ранга на Galaxy S III и Galaxy Note II, така и евтини смартфони като Galaxy Y серията.

    Apple продължават да продават все повече смартфони и въпреки слуховете, че iPhone 5 има по-слабо търсене, те са продали 135.8 милиона устройства в световен мащаб и заемат 19% пазарен дял. Ръстът на компанията, спрямо предишната година е 46%, въпреки, че пазарният им дял тогава (2011 година), също е бил 19% (дължи се на увеличаването на потреблението на смартфони на пазара).

    На трето място се нареждат Nokia с 35 милиона продадени смартфона за 2012 година. Въпреки третата позиция на световен производител на смартфони, финландците падат на около 5% пазарен дял за 2012 година от 16% за 2011. Тандема Nokia-Microsoft може да подобри цифрите през 2013 година.

    Излиза, че Samsung произвеждат повече смартфони от Apple и Nokia взети заедно за 2012 година.

    Излиза също, че произведените смартфони от Samsung и Apple са половината от всички произведени смартфони в света.