Samsung купува производители на чипове. Защо?

    Samsung обяви, че е купил компанията CSR за 310 милиона долара. От сделката производителят получава 21 патента. Компанията CSR е основана през 1998 година. Тя проектира Bluetooth, WiFi и GPS чипове. Но в днешно време, вече никой не купува отделни чипове. Вместо това компаниите използват интегрирани чипове, които включват процесор, графичен процесор, Bluetooth, WiFi, GPS, 2G, 3G и други.

    Преди около 6 седмици Samsung купи Nanoradio. Компанията се е специализирала в чипове с определена цел, подобно на CSR. Nanoradio фокусира своето внимание към WiFi чипове с ултра ниска консумация на енергия.

    Ето какво споделя Joep van Beurden, CEO на CSR:

    “Води се война между гиганти в полупроводниковата индускрия, каквито са Qualcomm, Intel и Samsung LSI, които доставят пълно решение за смартфони. Нашите екип и технология за местоположение и свързаност, са изключително важна част от тази платформа, но са още по-важни, ако завършват вашия продукт и това е, което правят от Samsung.”

    Samsung иска да предложи на производители на смартфони, каквито са Apple, HTC, Nokia, интегрирано решение, което ще им позволи да създадат телефон изключително бързо. В момента Qualcomm доминира на пазара на тези чипове. Изглежда, че от Samsung виждат потенциал в пазара на интегрирани чипове за смартфони и искат място на него.

    intomobile