Забраната за продажба на устройства на Motorola в САЩ влезе в сила вчера

    Още през май ITC отсъди в полза на Microsoft. Според комисията, Motorola нарушава ActiveSync патентите на Microsoft. Забраната по план трябваше да влезе в сила вчера. От Motorola споделиха, че има план, който ще им позволи да продължат да предлагат своите продукти на потребителите. Компанията е направила изявление, в което казва, че е взела предпазни мерки, чиято цел е техните устройства да останат на пазара.

    От Ars Technica вярват, че компанията може просто да е доставила достатъчно устройства в САЩ, за даняма недостиг за мобилните оператори и крайните потребители в обозримо бъдеще. Забраната касае следните устройства: Atrix, Backflip, Bravo, Charm, Cliq, Cliq 2, Cliq XT, Defy, Devour, Droid 2, Droid 2 Global, Droid Pro, Droid X, Droid X2, Flipout, Flipside, Spice и Xoom.

    Забраната касае и всички бъдещи продукти, които нарушават въпросния патент на Microsoft. Motorola е имала 60-дневен период, между решението на съда и влизането на забраната в сила, през който тя е трябвало да плати по 33 цента за всяко устройство, което е внесла в САЩ.

    Все още не знаем какво ще направят от Motorola в бъдеще относно въпросния патент. В миналото компанията е плащала на Microsoft за ActiveSync патента за периода от 2003 до 2007 година. След това тя е спряла да плаща и да използва въпросния патент. Възможно е от Motorola да започнат пак да плащат на Microsoft за него или просто да ъпдейтнат софтуера на засегнатите устройства, като премахне нещата, нарушаващи проблемния патент.