Как интеграцията на Skype във Facebook може да повлияе върху Windows Phone

    Преди два месеца Microsoft се споразумя да купи Skype за невероятната сума от 8.5 милиарда долара. Тогава сумата изглеждаше прекалено голяма за много хора, които отбелязваха, че Skype не е печеливша компания и цената е прекалено голяма. Още тогава се появи мнението, че Facebook ще спечели най-много от тази сделка.

    Създателят на Facebook.com обяви, че социалната мрежа ще интегрира конферентните видео разговори на Skype. Skype ще предложи на Facebookнапълно изградена и сигурна услуга, която си има име. Интеграцията на Skype в социалната мрежа ще се отрази добре, както на Facebook, така и на Skype. В момента социалната мрежа има 750 милиона потребители, а Skype – 245 милиона. Интеграцията би трябвало да се отрази положително на Skype и да увеличи броя на активните потребители.

    Тази стъпка оправдава огромната сума, която Microsoft отдели за Skype. Както знаете, Microsoft има дял във Facebook, който дял до момента беше доста малък – 2%, а сега вероятно позицията на Microsoft ще се засили.

    Със сигурност, Microsoft не е купил Skype, само за да интегрира услугата във Facebook. Все още Skype не е интегриран в мобилната операционна система на Microsoft, но очакваме това да се случи в скоро време. Вероятно Microsoft ще направи Skype стандартния начин за провеждане на видео разговори от смартфоните, използващи тяхната мобилна платформа – Windows Phone. А това в много скоро време ще означава, че почти всички наши приятели, ще имат достъп до Skype – и тези, които използват Skype, и тези, които използват FAcebook, но до сега не са използвали или не използват активно Skype. Ако компанията започне да интегрира Skype услугите във всичко, което притежава, можем да очакваме в съвсем скоро време Skype да се превърне в единствената услуга за провеждане на видео разговори, която хората използват активно. Интегрирането на Skype във Facebook е стъпка в тази посока.