Технологичен пробив в областта на високоговорителите

Вероятно Ви изглежда странно, че пишем за “високоговорители”. Всъщност, това е най-важната новина, която сме отразявали изобщо. Далеч по-важна от всеки слух за нов смартфон или нещо подобно. Ето защо…

Стандартните или познатите към момента високоговорители, използват намотка и съществуват в ежедневието ни почти навсякъде от над 100 години. Същите се използват и в любимите ни джаджи – смартфони, умни часовници, слушалки и каквото още се сетите.

Технологичен пробив в областта на високоговорителите!

През последните няколко години, произвоството на полупроводници стана по-достъпно и по-широко разпространено. MEMS технологията (Microelectromechanical systems, микроелектромеханични системи) е напреднала до такава степен, че вече се проектират високоговорители, с коренно различни от текущите, динамични високоговорители. sMEMS “Montara” дизайнът обещава точно това.

xMEMS е стартъп компания, основана през 2017 година, със седалище в Санта Клара, Калифорния и с клон в Тайван. До сега, xMEMS са работи в “стелт режим”, без да са пускали нито един продукт на пазара. Твърди се, че сега, xMEMS са прескочили бариерите на съществуващата от десетилетия технология и са преоткрили звук с иновативни решения от чист силиций.

Предимства

  • Производството на силициеви високоговорители е много различно от това на конвенционалните, диманични високоговорители. Тъй като новият високоговорител по същество е монолитно парче, произведено по литографска процес на производство (както се произвеждат другите чипове на пазара), производствената му линия е значително опростена, спрямо тази на говорителите с намотки (последните има множество компоненти и трябва да бъдат сглобени с точност, която изисква хиляди работници).
  • Друго предимство е устойчивостта на прах и влага. Отново – бидейки монолитен блок, новият тип високоговорителите няма да се замърсяват и ще бъдат много по-издръжливи на прах и влага.
  • Като трето огромно предимство, би могло да се отбележи способността на новия тип високоговорители, да са по-мощни и без “изкривявания” от конвенционалните такива.
  • Разбира се, по-малкият физически размер, също е от значение. В сферата на смартфоните, умните часовници и слушалките – това означава по-компактни размери или повече място за батерия..

Надяваме се, разбирате какво означава това… В случай, че технологията влезе в масово производство и се използва в съвременните смартфони, умни часовници, слушалки – това би било нова ера в технологичния сектор!

  1. Представете си смартфон, който има далеч по-силен звук от обичайния до момента. Освен това, никога няма да се налага да почиствате високоговорителя – той просто не се цапа… Не на последно място – това би помогнало и на водоустойчивостта на устройството.
  2. Представете си и умен часовник, с толкова качествен и мощен високоговорител, който да осигурява безпроблемен разговор от “часовника”.
  3. Или пък слушалки с още по-мощен, по-качествен и без изкривявания звук. Тук бихме могли да споменем и, че проблемът на модерните напоследък TWS слушалки, често е батерията и по-малкото време в режим на работа с едно зареждане. Поради тази причина, производителите често “ограничават” нивото на усилване, за да осигурят по-дълъг живот с едно зареждане. Въпреки че не е изрично упоменато в източника, вярваме че новата технология за високоговорители ще бъде и по-икономична на тема енергия. Причината е, че става въпрос за чип, а не за система от намотка и мембрана, която да възпроизвежда звук.

Да, xMEMS и новите MEMS високоговорители, биха могли да направят революция в областта на технологиите. Очакваме с нетърпение подробности по темата.