[Press Release] Близо троен ръст в печалбата на VIVACOM за 2012 година

    VIVACOM отчита над 182% увеличение в печалбата си за 2012 г. до 20.3 млн. лв. Това е близо троен ръст в сравнение с данните за 2011 г., показва финансовият отчет на компанията за изминалата година, публикуван днес. Силното увеличение в печалбата на телекома е резултат от оптимизирането на разходите му и от по-доброто позициониране на портфолиото от продукти и услуги през 2012 г.

    VIVACOM продължава да поддържа политиката си за пренасяне на намалението на цените за свързване между операторите към крайния клиент, което се отразява положително върху търсенето на нейните услуги и запазва благоприятна тенденцията на нарастване на броя абонати на телекома.

    Приходите от мобилни услуги на VIVACOM бележат стабилен ръст от 7.8% на годишна база до 397.8 млн. лв., въпреки намалените цени за терминиране. За същия период клиентите нарастват с 16.8%, а потребителите на мобилен интернет се повишават със 71.6% за 2012 г. спрямо 2011 г. Абонатите на ТВ-услугите на оператора също се увеличават с над 84% за същия период. Тези резултати позволяват на компанията да компенсира спада в приходите от фиксирана телефония и води до понижение в общите приходи за 2012 г. от само с 3.4% до 857.9 млн. лв.

    Финансовото положение на компанията остава стабилно с наличност по банкови сметки и краткосрочни банкови депозити в размер на 63.9 млн. лв. в края на годината и изплатени дивиденти в размер на 158 млн.лв. За трета поредна година VIVACOM продължава да реализира инвестиционната си програма фокусирана върху скоростен интернет през оптични технологии, развитие на мобилната мрежа и разширяването на портфейла от TV услуги.