[video] Усъвършенстваното гласово търсене на Google в iPhone и iPad. Проблеми в “рая” на Siri 2?

    Още с излизането на Android 4.1 aka Jelly Bean, писахме за това, колко всъщност е добре се е получило гласовото търсене на Google. Можете да видите няколко демонстрации в статията ни “Voice Search в Jelly Bean е изумителен. Проблеми в “рая” на Siri?“.

    Сега научаваме, че въпросното търсене, ще е налично и за потребителите на iPhone, iPad, а вероятно и iPod. Новата версия на Google Search ще включва усъвършенстваната от компанията гласова функционалност, близка до тази в най-новата версия на Android операционната система.

    От Google, гледат на новата функционалност като на “бебешки стъпки, но много важни по пътя на изграждането на търсещата машина на бъдещето“. Всъщност, истината е точно такава – съвсем скоро, мобилните потребители (а защо не и тези на домашните компютри), ще залагат все повече на по-лесното и по-удобно търсене в най-различни ресурси и то само с гласови команди.

    Напомняме Ви, че Voice Search на Google, базира отговорите си на Knowledge Graph и търси съвпадение в етикетите на търсенето. Именно това е и силната и слабата страна на новата услуга. В случай, че етикетите не съвпадат точно с търсенето, просто няма да има изведен резултат. Предполагаме, че Google работят по усъвършенстване и на самите етикети (тагове).

    Проблеми в “рая” на Siri 2? Напълно е възможно. Най-малкото, Voice Search на Google, ще бъде щедро предоставен на много и различни модели iOS устройства, докато Siri засега си е приоритет единствено на iPhone 4S.