Всички телефони в Европа, да са с един и същ порт за зареждане?

Въпреки, че USB Type-C портът се наложи при повечето нови смартфони, все още има такива с microUSB порт. Е, очертава се, това съвсем скоро да приключи в Европа…

USB Type-C се появи за пръв път в смартфон през 2015 година, като едни от първите устройства с него бяха OnePlus 2 и моделите на LeTV. Оттогава, вече 5 години по-късно, повечето производители преминаха към него. Все още обаче има някои смартфони с microUSB. Разбира се, Lightning портът на Apple в iPhone, също е изключение.

Сега, MacRumors съобщават, че европейските законодатели, искат да наложат закон, според който всички производители на смартфони, да използват един и същ порт за зареждане. Предвид стандартите в момента и ако този закон бъде прокаран – това би трябвало да е USB Type-C порта.

Не пропускай:  iOS 14 ще работи на всички смартфони с iOS 13?

Няма проблем, даден производител на смартфони да премине от microUSB към Type-C порт (те така или иначе го правят). Въпросът е, как ще реагират Apple на подобен закон? Ябълковата компания от години избягва преминаването към Type-C порт в iPhone.