Microsoft представиха Windows Phone 8

    Снощи, в 19.00 часа местно време, Microsoft представиха Windows Phone 8. Презентацията започна с рязко разграничаване на идеята за потребителски интерфейс в телефоните в операционната система на Microsoft. Показаха бяха различни модели телефони с Android и iOS операционни системи и това как и в двете има множество икони на приложения. Идеята на Windows Phone, както се изрази презентаторът, е съвсем различна и фокусът е към хората. От компанията вярват, че именно този фокус ще подобри много потребителското изживяване на потребителите.

    Ето и част от по-важните и нови функционалности в Windows Phone 8.

    Live tiles

    Windows Phone е единствената операционна система, която има live tiles. Идеята е лесно и бързо да откриете нещата, които Ви интересуват. Например можете да поставите на live tile хората, за които Ви е грижа, на live tile директно на началния екран като в същото време ще сте в течение на това какво правят те. Можете да сложите там и любимите си приложения, които директно извеждат важната информация на tile-четата. Естествено, една от новостите за които вече знаем, е възможността да променяте размера на тези tile-чета и съответно да ги размествате на желанатаот Вас позиция.

    Нов Lock screen

    Microsoft представиха нов lock screen на който се изобразяват различни live приложения. Вие ще можете да избирате съдържание му. В случай, че изберете да се изобразява информация от Facebook, на lock screen-а ще имате най-различни снимки, които както се изразиха от Microsoft, ще разнообразят ежедневието Ви.

    Нова версия на Skype

    Изцяло нов дизайн на Skype приложението за Windows Phone 8. Това, което е най-любопитно в случая е, че беше представено като “always on”, което на практика означава, че приложението е готово по всяко време да получава нотификации за входящи съобщения, гласови и видео разговори, дори когато не сте в самото приложения, а в друго или дори, когато телефонът е заключен и се намира в джоба Ви. Специално беше упоменато, че всичко това се случва без това да се отразява особено на батерията на телефона, което наистина си е постижение.

    Към момента, приложенията за Windows Phone са по-малко от тези за другите операционни системи – 120 000. От Microsoft споделиха, че броят на топ-приложенията се е увеличил и в момента могат да се похвалят с 46 от топ 50-те приложения за другите операционни системи.

    Pandora

    Всеки собственик на Windows Phone 8 устройство ще получи едногодишен достъп до Pandora без никакви реклами. Това е чудесно по принцип, но имайте предвид, че услугата се предлага в САЩ, така че ние едва ли ще имаме възможност да се възползваме от нея.

    Data sense

    Data sense на практика следи интернета, който използва браузъра и приложенията в Windows Phone 8 и на практика компресира web съдържанието, като по този начин можете да оптимизирате сърфирането в нета (на този принцип работят Opera mini, BlackBerry смартфоните, а от скоро и новото Nokia Xpress приложение, специално за серията Lumia). Според Microsoft, Data sense може да увеличи престоя Ви в интернет с до 45%. Data sense прави и подробна статистика на използвания интернет от всяко приложение отделно, можете да настроите лимит на връзката през мобилния оператор. При доближаване на този лимит, ще получите нотификация и разбира се всичко това може да присъства на live tile директно на началният Ви екран.

    Kids Corner (детски кът)

    Всъщност функцията е насочена към родителите. Тя ще им помогне да предпазят сметките си нежелани покупки от пазарите за приложения, докато телефонът им е ръцете на дете. Kids Corner дава достъп на децата Ви само до приложения, видеа, игри и музика, които Вие сте избрали за тях. Джесика Алба, която използва Windows Phone 8 от известно време, потвърди, че Kids Corner и върши доста полезна работа.

    Rooms

    Вероятно си спомняте групите, които можете да създавате от ревюто ни на Nokia Lumia 800 и съответно да изпращате групови съобщения до членовете им. Ситуацията с Rooms е подобна, но с много нови и готини функционалности. На практика, след като създадете собствена “стая”, можете да оканите членове в нея. Членовете на групата са само тези, които сте поканили. Веднъж след като създадете група, можете да споделяте с членовете и бележки, to-do lists, календарни събития, снимки и както и да създавате групов чат и всичко това на едно място. Само Windows Phone 8 устройствата имат пълната функционалност на Rooms. Членовете на “стая”-та с Windows Phone 7 устройства или с iPhone ще получават само календарните събития.

    Skydrive

    Благодарение на облачната услуга на Microsoft – Skydrive, имате достъп до снимките си, видеата си и офис документите си по всяко време и на всякоя устройство. Разбира се става въпрос за новата серия продукти на Microsoft – Windows Phone 8 устройствата, Windows RT и Windows 8 таблети и домашни компютри. Поддържа се автоматичен ъплоуд на снимките Ви с възможност за избор за пълна или по-ниска резолюция. Skydrive предоставя 7GB безплатно дисково пространство, което можете да менажирате по всяко време.

    Windows Phone 8 companion app

    От Microsoft по-рано представиха и инструмент за синхронизация и прехвърляне на мултимедия на Windows 8 или Windows RT с Windows Phone 8 устройство. На официалното представяне, обявиха и версии за Windows 7 и Mac.