ARM представи Cortex A-50 Series – серия енергийноефективни 64-битови процесори

    ARM представи нова серия енергийноефективни 64-битови процесори – Cortex A-50 Series. Според прес съобщението, Cortex A-50 Series са най-енергийноефективните 64-битови процесори в света. Серията включва два процесора – A57 и A53.

    Cortex-A53 процесорът е най-енергийноефективният ARM процесор до момента. Процесорът е достатъчно мощен, за да захрани днешните смартфони от висок клас. Размерът му е само 25% от този на стандартните смартфон процесори.

    Cortex-A57 процесорът е оптимизиран за висока производителност. Той е с три пъти по-висока производителност от днешните смартфон процесори. Това е най-съвременният ARM процесор, предлагащ най-висока еднонишкова производителност. A57 предлага производителност, сравнима с тази на компютър. В същото време този процесор консумира малко енергия.

    От ARM смятат, че процесорите от Cortex A-50 Series ще помогнат за подобряване характеристиките на мобилните устройства. Днешните смартфони от висок клас ще бъдат утрешни устройства от нисък клас. Очакваме Cortex A-50 Series да се появи на пазара през 2014 година.