10-те най-важни събития в мобилния свят през 2011 година – част 3

    10-те най-важни събития в мобилния свят през 2011 година – част 1

    10-те най-важни събития в мобилния свят през 2011 година – част 2

    Android платформата заема доминираща роля

    Само за три години мобилната операционна система на Google се превърна от интересен експеримент в мобилната платформа с най-голям дял. 44% от смартфоните в САЩ са с операционна система Android. Според проучване на Gartner, 52.5% от продадените смартфони през третото тримесечие на годината в целия свят са с операционна система Android. Това определено е успех за мобилна платформа, която се появи преди малко повече от три години.

    Тази година видяхме две нови версии на Android – Honeycomb и Ice Cream Sandwich. Ice Cream Sandwich версията на Android е първата версия на мобилната платформа, която е обща за таблети и смартфони. Google и Samsung показаха и новия Nexus телефон, Galaxy Nexus. Това е новият flagship телефон на Google.

    Android платформата имаше и някои проблеми през годината. Множеството съдебни дела срещу платформата и производители на устройства, използващи Android, накараха Google да купи Motorola. Компанията притежава множество патенти, които Google смята да изполвзва в съдебните дела срещу Android платформата и срещу производителите на Android устройства. Следката с Motorola все още не е финализирана. Тази година решенията на съда в делата срещу производителите на Android устройства не бяха в тяхна полза. Apple спря продажбите на Galaxy Tab 10.1 в Австралия и Германия. Apple спечели съдебни дела и срещу HTC и Motorola. Очакваме да видим дали през следващата година тези компании ще имат повече успех в съда.

    Нещата в RIM не вървят добре

    Тази година определено не беше успешна за Research In Motion, производителят на BlackBerry устройства. В началото на годината RIM се надяваше, че техният таблет ще привлече внимание от страна на потребителите и ще конкурира iPad. Но RIM доста се забави с пускането на таблета на пазара. Когато успя да го направи, Apple представи своя втори таблет, iPad 2. В PlayBook има някои много хубави неща, но липсата на email, BBM и Calendar приложения, определено е недостатък за таблета. RIM твъдри, че липсата на тези приложения води до по-голяма сигурност, но изглежда, че компанията е пуснала таблета на пазара преди да успее да му сложи тези приложения. А това определено не помогна на успеха на таблета.

    Новите смартфони на Apple са с нова версия на операционната система – BlackBerry 7. Въпреки, че устройствата изглеждат доста готини, те не успяват да постигнат голям успех на пазара.

    RIM обяви, че следващата версия на мобилната платформа на компанията, BBX, ще комбинира най-доброто от BlackBerry и QNX платформите. Оказа се, че BBX името не е свободно. RIM изгуби дело за BBX търговската марка и се наложи да смени името на следващата платформа на BlackBerry OS 10.

    Потребителите очакваха да видят първите устройства с BlackBerry OS 10 в началото на следващата година, но се оказва, че те ще трябва да изчакат до края на годината. Не се знае колко от сегашните потребители ще изчакат излизането на първите BlackBerry устройства и колко от тях ще купят някой от множеството смартфони, които вече се продават на пазара. Съществува и въпросът дали тези бъдещи устройства ще могат да конкурират устройствата, които ще излязат на пазара заедно с тях.

    През тази година потребителите в различни части на света нямаха достъп до услугите на RIM в продължение на няколко дни. Това беше още нещо, което доведе до разочарование на BlackBerry потребителите. От RIM обещаха да възстановят достъпът до услугите възможно най-бързо, а малко след това дадоха възможност на засегнатите потребители да свалят безплатно платени приложения на стойност 100 долара.

    Очакваме да видим как ще се развията нещата за RIM през следващата година. Ще успее ли компанията да си върне позициите на пазара или ще продължи да ги губи и през следващата година?

    Samsung продължава да печели потребители

    2011 година беше доста успешна за Samsung. Компанията успя да продаде над 300 милиона телефона. Samsung Galaxy S II е един от най-добрите Android телефони на пазара, а Galaxy Tab устройствата са едни от най-добрите конкуренти на iPad. През тази година Samsung за втора поредна година е избран за производител на Nexus устройство, като компанията успя да извоюва името на устройството да бъде Galaxy Nexus.

    През следващата година очакваме да видим следващия Galaxy телефон, Galaxy S III, както и следващото поколение таблети на Samsung.
    Тази година Samsung сключи лицензионно споразумените с Microsoft и вероятно догодина ще предложи повече Windows Phone устройства.

    Очакваме 2012 година да бъде още по-успешна за Samsung.

    Тази година започнаха съдебните дела между Samsung и Apple. Apple успя да забрани продажбите на Galaxy Tab 10.1 в Германия и Австралия (поне временно), което определено се отрази отрицателно на продажбите на таблетите в тези държави. По някои от заведените дела съдът все още не е произнесъл своето решение. Тези очаквания решения на съда ще повлияят върху бъдещето на двете компании. Apple изглежда решен да се бори със Samsung, предстои да видим какъв успех ще постигне в съдебните дела. Samsung също е завел дела срещу Apple в редица държави, очакваме да видим решенията и по тези дела.

    Steve Jobs почина

    Един от основателите на Apple и CEO на компанията, Steve Jobs, почина от рак на 6 октомври на 56 годишна възраст. Steve Jobs имаше голямо влияние върху персоналните компютри и мобилния свят. Много от потребителите обичат устройствата на Apple, други не ги харесват и предпочитат устройства на други производители. Независимо от коя от двете групи сме, не можем да отречем влиянието на Steve Jobs върху мобилния свят.