Над 60% от Android устройствата използват Froyo

    Този път отне малко повече време на Google да публикува процентното разпределение на различните версии на Android. Въпреки излизането на Android 2.3.3 Gingerbread и 3.0 Honeycomb, Android 2.2 Froyo все още е най-използваната версия – над 60% от Android устройствата я използват. По-точно, 61.3% от Android устройствата използват Android 2.2 Froyo. Изглежда, че още известно време това ще бъде най-разпространената версия на Android.

    Вече излязоха две версии на Gingerbread. 2.3.3 се използва от 1% от устройствата. Това се дължи на факта, че Google пусна ъпдейт до 2.3.3 за Nexus One и Nexus S устройствата. Можем да очакваме, че в близките месеци най-много ще нараства делът на Android 2.3.3 и 3.0.
    Android 3.0 Honeycomb се използва от 0.2% от Android устройствата. Малкият процент се дължи на факта, че за момента има само едно устройство, което използва тази версия на Android. С излизането на нови Honeycomb таблети, можем да очакваме, че делът на тази версия на Android ще нарасне.

    Éclair (Android 2.1) все още се използва от не малък процент от Android устройствата – 30%. Все повече устройства получават ъпдейт до Froyo, което намалява процентът на устройствата, използващи Éclair. Cupcake и Donut заедно се използват от по-малко от 8% от Android устройствата. Делът на устройства, използващи Éclair, също ще намалее значително в близките месеци.

    Очакваме излизането на нова версия на Android, 2.4, която също се очаква да бъде с името Gingerbread. След нея ще излезе Ice Cream Sandwitch, която версия ще обедини Gingerbread и Honeycomb (версията за смартфони и тази за таблети). Google все още не е обявил кой ще бъде номерът на Ice Cream Sandwitch.

    Източник: www.intomobile.com