Apple обновяват App Store. Ето какво трябва да знаете

World Wide Developers Conference (WWDC 2016) е след седмица, но Apple няма да го дочакат и още в началото на следващата седмица те ще обновят своя App Store. Магазинът за приложения на Apple се достъпва от повече от 255 страни и има над милион и половина приложения, което е достатъчно сериозна причина, да се вгледаме в това, какво точно ще бъде новото и какво трябва да знаят потребителите и разработчиците на приложения.

Преглед на приложения

Прегледите на приложения стават много по-бързо – в рамките на до 2 дни. Разликата с предишните от 7 до 10 дни е огромна, като основният печеливш тук са разработичиците на приложения. Потребителите пък ще получават по-бързи ъпдейти и най-важното – по-бързи фиксове на бъгове в случай, че е необходимо.

За да ускорят процеса по преглед и проверка на приложенията в App Store, Apple са подобрили инструментите в маркета и са автоматизирали процеса.

Какво е новото в абонаментите за App Store (subscriptions)

Тук моментът е доста тънък. Преди, абонаментите бяха налични само стриймващите мултимедийно съдържание приложения, като Spotify и Netflix например. Достъпни бяха и за облачни услуги като Dropbox или Office, някои приложения за новини и за запознанства. Сега, абонаментите са достъпни за всички приложения във всички категории.

Разработчиците вероятно ще се зарадват да научат, че след традиционните 30% от приходите, които заделят за Apple, от втората година ще плащат наполовина (15%). Иначе казано, намалението на таксите важи само за абонаментите и то само след края на първата година.

Как ще се обработват промените в цените на абонаментите?

Цените на абонаментите могат да бъдат поддържани на едно ниво за съществуващите абонати, дори след увеличение на услугата. С други думи, разработчиците ще имат инструмент, с който да запазят лоялните си клиенти.

Когато пък има увеличение на цената на дадена услуга/абонамент, потребителите ще получат известие, вследствие на което ще може да реши, дали да приеме по-високата цена и да прекрати абонамента си. Иначе казано, направено е добре и така, че да няма изненади. Потребителите ще получат и възможност да управляват абонаментите си в App Store.

Не пропускай:  Apple пуснаха ъпдейт до iOS 11.1.1 за iPhone и iPad с фикс за autocorrect на клавиатурата

Подобрения в търсенете на приложения

Apple не са толкова добри, колкото Google, що се отнася до търсене в магазина им за приложения. Най-вероятно няма и да бъдат, но търсенете в App Store се подобрява по няколко различни начина.

Първо, App Store получава генерално опресняване всеки четвъртък, като ползите от това са, че новите, бързо издигащите се и попълярни приложения, ще достигат до феновете доста по-бързо. Шансът за потребителите да видят нови приложения се увеличава.

По-късно (есента), Apple ще започнат и да филтрират наличните и новите приложения на видно място, като споделянето им ще става още по-лесно с 3D Touch. Потребителите ще могат да използват 3D Touch върху приложение на началния екран на смартфона и директно да го споделят с приятелите си. Бързо и лесно.

Search Ads

Платените реклами на приложения ще се показват, когато търсите някое приложение или игра в App Store. Те ще бъдат етикетирани като обяви със син фон и икона “Ad“, за да бъде наясно потребителят, че не става въпрос за органично търсене, а за платена реклама.

Apple гарантират и че приложението, което виждате на рекламата, ще е подобно на това, което търсите в App Store. В случай, че търсите Lego игра например, никога няма да видите реклама за приложение с калкулатор.

Това означава ли, че разработчиците с “дълбок джоб”, ще могат да си закупят постоянна позиция в рекламите в App Store, като по този начин по-неплатежоспособните, отново да останат никому неизвестни…?

Най-вероятно не. Apple приотизират появата на приложенията по релевантност, а не по изхарчени пари за реклама. Иначе казано, винаги ще се появи най-подходящато приложение. Честно казано, тук ще трябва да се види как точно и дали наистина ще функционира правилно системата на Apple. С едно наум сме, но стискаме палци да са се справили добре.

СПОДЕЛИ