Google купи Motorola: реакции

    На 15 август Google обяви, че ще купи Motorola Mobility за 12.5 милиарда долара. Основната причина за сключването на тази сделка са множеството компании, които съдят Android/Google за патенти и големия брой патенти, които Motorola Mobility притежава. Как приемат сделката производителите на Android устройства? Сделката би трябвало да повлияе положително върху Android платформата. От друга страна, ако Google даде предимство на Motorola при производството на Android устройства пред останалите производители, те могат да изоставят платформата и да изберат някоя от останалите платформи на пазара.

    Ето какво са споделили някои от производителите на Android устройства във връзка с тази сделка:

    HTC

    Ние приветстваме новините от днешната покупка, тя показва силната отдаденост на Google да защитава Android, своите партньори и цялата екосистема.

    Ние подкрепяме придобиването на Motorola Mobility от Google, защото това е положително развитие за цялата Android екосистема, което вярваме, че ще бъде от полза за предлаганите от HTC Android телефон. Партньорството между HTC и Google остава силно и няма да бъде повлияно от тази сделка.

    Samsung

    Ние приветстваме днешните новини, които показват силната отдаденост на Google да защитава Android, своите партньори и екосистемата.

    Sony Ericsson

    Приветствам отдадеността на Google да защитава Android и партньорите си.

    LG

    Приветстваме отдадеността на Google да защитава Android и партньорите си.

    Дали има причина изказванията на всички компании да си приличат толкова?

    А ето изказванията и на други компании, които присъстват на пазара на смартфони:

    Nokia – компанията не произвежда Android устройства.Очакваме Nokia да пусне на пазара своите първи Windows Phone устройства.
    Това допълнително затвърждава нашето виждане, че възможностите за развитие на бизнесът със смартфони на Nokia ще бъдат по-големи с Windows Phone. Това може да се окаже силен катализатор за Windows Phone екосистемата. Освен това, с нашите портфолиа с интелектуална собственост, Nokia и Microsoft работят заедно по създаването и развитието на иновативна екосистема, от която ще спечелят потребителите, мобилните оператори, разработчиците и други производители на устройства.

    HP – компанията не произвежда Android устройства. Миналата година HP купи компанията Palm и тяхната мобилна платформа webOS. Не се очаква сделката да окаже директно влияние върху HP. Компанията не е коментирала.

    Hannah Bouckley, редактор на Recombu.com

    Ако погледнем на нещата от гледна точка на патентите, има смисъл Google да купи Motorola – всяка седмица има правни действия или заплаха от такива действия.

    От гледна точка на потребителите, ако работата отблизо с Motorola доведе до по-бързо излизане на Android ъпдейти и по-добро изживяване, то това може да бъде единствено нещо добро. Но се чудя къде остават производителите на останалите Android устройства, като Samsung, HTC и LG – никой от тях няма да иска да бъде втора цигулка за Motorola, особено като се вземе предвид, че Samsung и HTC постигната по-голям успех с Android.