Apple плаща 60 милиона на Proview за името „iPad”

    Apple разреши съдебният си спор с Proview по повод iPad, като се съгласи да плати 60 милиона долара за да използва името „iPad” за своите таблети на китайският пазар. Гуангдонският върховен съд потвърди в съобщение, че диспута за iPad е приключен. Компанията Apple е превела 60 милиона долара по сметката на Гуангдонският върховен съд, играещ медиаторска роля в спора.

    Proview оспориха покупката на името „iPad” от Apple през 2009г., като незаконна. От Apple са били убедени, че правата за името за осигурени, след като са заплатили на тайвански сътрудник на Proview 55,000 долара. Въпреки това, Proview оспорват, че сътрудниците им са нямали правото да продават името и регистрацията му от 2001 г. в Китай е все още в сила.

    Има известна неяснота, относно мотивите на Proview след слуховете, че компанията на прага на банкрута и е била притисната от китайските финансови институции да вземе възможно най-голяма сума от Apple. Адвокатите на Proview заявиха, че резултата е приемлив и за двете страни, въпреки че са се надявали за значително по висока сума и пред компанията все още стои възможността да банкрутира.

    От Apple все още не са излезли с коментар. Според адвокат на Proview, дори компанията да беше спечелила марката iPad, нямаше да има възможността да я използва. Apple са тези, които направиха името iPad известно и то винаги ще се свързва с тях.