Apple не получава забрана за продажбите на Galaxy Tab 10.1N и Galaxy Nexus

    Миналата година по някаква причина отношенията между Apple и Samsung се влошиха. В началото на 2011 година Apple заведе дело срещу Samsung, а Samsung отговори като заведе дело срещу Apple. От тогава двете компании продължават да водят нови и нови дела една срещу друга.

    В последната съдебна битка Apple не успя да получи временна забрана на продажбите на Samsung Galaxy Tab 10.1N и Galaxy Nexus. Решението на мюнхенския регионален съд е взето един ден след като съдът в Дюселдорф взе решение в полза на Apple по дело, в което компанията искаше да бъдат забранени продажбите на Samsung Galaxy Tab 10.1.

    Galaxy 10.1N е модификация на Galaxy 10.1 таблета на Samsung, която компанията пусна след като продажбите на Galaxy 10.1 бяха забранени в Германия през август миналата година. 10.1N таблетът е модификация на оригиналния 10.1 таблет, в която е добавена метална рамка около ръба на таблета, като по този начин се цели промяна на вида му. През месец ноември започнаха продажбите на 10.1N. Apple поиска от съда да забрани продажбите и на този таблет.

    В Холандия Samsung промени софтуера на своите Galaxy смартфони, като компанията промени начинът, по който потребителите преминават от една снимка към друга в галерията със снимките. Тази промяна отново е наложена от обвинение от страна на Apple в нарушаване на патенти.

    Европейската комисия ще прецени дали Samsung е нарушил поет ангажимент през 1998 година да лицензира всички свои основни патенти за смартфони при честни, разумни и не-дискриминиращи условия.

    През есента антитръстовата комисия в Европейския съюз обяви, че разследва дали спорът за патентите между двете компании се използва, за да нарушат конкуренцията. Европейският съюз може да наложи глоба на компаниите за нарушаване на правилата в размер до 10% от глобалните годишни приходи.