Apple планира собствена VoIP услуга?

    Apple са публикували обява за работа. Компанията търси да назначи iOS телефонни софтуерни инженери. Изглежда, че Apple смята да добави VoIP възможности към iOS.

    Възможно е Apple да планира да работи в близки отношения с мобилните оператори. Компанията търси хора, които имат опит с IMS (IP multimedia subsystem), SIP (session initiation protocol), RTP (real-time transport protocol), както и GSM/UMTS и CDMA стандартите.

    IMS е ключов компоненти в One Voice инициативата, която някои от най-големите мобилни оператори в света използват, за да преминат от мрежите с комутация към IP-гласовите мрежи. Бъдещите iPhone-и ще се нуждаят от SIP-базирани клиенти, които ще могат да комуникират с IMS ядрата на мобилните оператори. Звучи напълно естествено Apple да наеме хора, които да имплементират съответната функционалност в устройствата на компанията.

    Преди време научихме, че Steve Jobs е имал желание да създаде собствена мобилна мрежа, базирана на различните съществуващи WiFi мрежи, като по този начин замени мрежите на мобилните оператори. По-късно той е изоставил тази своя идея.

    Възможно е Apple да се превърне във виртуален мобилен оператор, като купи 4G свързаност от мобилните оператори? Възможно е също компанията да купи собствени честоти и да изгради собствена 4G мрежа? Вторият вариант е трудно дори да си го представим, но не е изключен като цяло, имайки предвид идеите на Стийв Джобс от преди 6-7 години…

    Дали Apple не възнамерява да създаде собствена VoIP услуга? Компанията постигна доста голям успех с FaceTime. Тук е мястото да Ви напомним, че фабрично Facetime е предвидена да работи само през WiFi мрежата и не работи през мобилния интернет на оператора. Този ход, който направиха преди две години с анонса на iPhone 4, си е голяма заплаха за мобилните оператори по принцип, от където и да се погледне. Само с един ъпдейт, Apple могат да “активират” Facetime да работи и през мрежата на мобилните оператори. Възможно е Apple да създаде VoIP платформа, която ще позволи на потребителите да провеждат телефонни разговори с други потребители, притежаващи iPhone, iPad или Mac. Хубавото при VoIP технологията е, че тя позволява пренос на глас, мултимедия, видео конферентни разговори, текстови съобщения и други. Компанията може да създаде SIP-базирана платформа за комуникация, която да интегрира FaceTime, iMessage и възможност за гласови разговори в една услуга, от която ще могат да се възползват собствениците на Apple устройства.

    Представете си ситуация в която:

    • Има достатъчно надежден VoIP…
    • Има надеждна преносна мрежа… Не е задължително да е WiFI, може да 4G мрежа, може да е 3G мрежа според страната.
    • Вместо телефонен номер имате мейл на който да Ви набират Вашите блзики и приятели..
    • И…. Всичко това е безплатно или на ниска цена?


    Това несъмнено би предизвикало допълнителен интерес към iOS устройствата. Възможно ли е всичко това? Възможно ли е намеренията на Стийв Джобс от преди години да не са “изоставени”, а “отложени”? Ами.. Ще видим..