BlackBerry Bold Touch 9900 Видео Ревю – въпреки всичко разкошен!

Видео:

1. Окомплектовка
2. Външен вид и Хардуер
3. User Interface
4. BBM, Facebook, Twitter, Google Talk, Windows Live Messaging, Social Feeds 2.0 и тн
5. Мултимедия и камера
6. Браузър
7. Apps – App World, BlackBerry Maps, Google Maps, Documents To Go, Smart Tags, BlackBerry Protect

Окомплектовка:

1. BlackBerry Bold Touch 9900
2. Батерия 1230mAh
3. microUSB кабел за връзка с компютър
4. Адаптор за зареждане по американския стандарт и допълнителен за европейския стандарт
5. Калъф с магнит за автоматично заключване на телефона
6. Слушалки (3.5мм жак)
7. Кърпичка за почистване на екрана
8. Книжки и упътвания

Основни акценти:

1. 115 x 66 x 10.5 мм, 130 грама
2. Нов форм фактор – хардуерна QWERTY и сензорен екран
3. Страхотна хардуерна QWERTY клавиатура
4. 2.8 “ TFT екран с VGA (640 x 480) резолюция, 16 милиона цвята
5. CPU: 1.2GHz QC8655, GPU: Adreno 205
6. 768MB RAM
7. 8GB of inbuilt storage
8. 190MB за инсталиране на приложения
9. microSD card
10. 5MPx Full Focus камера, LED светкавица
11. WiFI 802.11b/g/[email protected] и WiFi 802.11a/n@5GHz
12. NFC + Smart tags (BlackBerry tags)
13. Bluetooth 2.1 +EDR.
14. Електронен компас
15. Сензори за близост и светлина
16. BlackBerry OS7
17. DivX/XviD поддръжка
18. Поддръжка на flac аудио – не е новост за BlackBerry телефоните, но сме убедени, че меломаните ще се зарадват на традицията.
19. Docs To Go за преглед и редакция на документи. Създаване на нови такива.


Особености:

Всеки BlackBerry телефон може да се използва пълноценно само и единствено ако имате допълнителни BES или BIS от оператора. Те включват определен брой мегабайти, които на пръв поглед за доста по-малко от тези в обикновените интернет пакети. Интернета и услугите, които бихте използвали при BlackBerry, минават през сървърите на RIM, където се компресират. По този начин спестявате трафик при браузване в интернет, социалните мрежи и проверка на поща. В крайна сметка нещата са сравними откъм цена.

Лично мнение:

Преди всичко, добре е да знаете, че малко или много сме фенове на телефоните на RIM (особено на серията Bold). Въпреки всичко, ще се опитаме да бъдем крайно безпристрастни (може би на места прекалено критични), посочвайки предимсвата и недостатъците на BlackBerry Bold Touch 9900.

BlackBerry Bold Touch 9900 е устройство, което определено очаквахме с огромен интерес. Първият ни допир с него и в частност с клавиатурата му ни изуми. Толкова много ни допадна, че просто нямахме думи. Бидейки наследник на BlackBerry Bold 9000, Bold 9900 не просто имаше също толкова голяма и удобна клавиатура, а дори по-голяма и по-удобна (чак не е за вярване). Не можете да си представите удоволствието, което изпитахме при допира с клавиатурата.. Бяхме започнали да се отчайваме, защото Bold 9000 (настоящият Bold) си е за смяна, а клавиатурата на Bold 9700 (Bold 9780) просто не е достатъчно голяма.

След първоначалната еуфория и тестово изписване на 2 страници текст (с огромна лекота и удоволствие) започнахме да разглеждаме цялостно телефона. Не можеше да не ни направи впечатление скоростта с която BlackBerry Bold Touch 9900 всяко действие… Точната дума е “светкавично”. Дотук с новия хардуер! Страхотен!

Ето и нещата които не ни харасаха:

1. Огромно разочарование за нас беше камерата. Нека уточним – камерата на BlackBerry Bold Touch 9900 прави страхотни снимки и видео, но не и когато обектите са на под 50-60см разстояние. Камерата е с така нареченият Full Focus и всичко на разстояние от 60см до 200 метра би трябвало да е на фокус. И най-вероятно наистина е на фокус (стандартни снимки и видеа са си супер). Проблемът е, че липсата на автофокус на тази камера прави невъзможно снимането на документи и визитки. За един бизнес телефон, какъвто е BlackBerry Bold Touch 9900, вярваме, че снимането на документи и визитки е по-важно от стандартните снимки. Не можехме да проумеем защо RIM са сложили тази камера в най-скъпия си модел?! Защо са сложили камера без автофокус във флагмен-а си!? Навсякъде по света, колеги правещи ревюта на телефони казват, че това е най-тънкото BlackBerry устройство. Да, това наистина е точно така – BlackBerry Bold Touch 9900 наистина е най-тънкото BlackBerry до момента, но това според нас не е повод да се слага посредствена камера в high-end устройство! Да не забравяме, че Galaxy S 2 има 8MPx камера с автофокус (!) и е 8.5 мм тънък, както и че iPhone 4 е с 5MPx камера с автофокус (!) и дебелина 9.3 мм. Признаваме, че съвсем се объркахме, когато видяхме камера с автофокус при BlackBerry Torch 9860 (да, неговата камера има автофокус). BlackBerry Torch 9860 е изумително красиво устройство, но вярваме, че Bold серията си остава на върха и е редно в него всичко да е на ниво.


2. Беше обещан фабричен WiFi tethering – такъв няма в телефона. Това е много жалко, защото вече всяка операционна система го поддържа. Защо не и BB OS7? Вярваме, че този проблем ще бъде решен с ъпдейт.


3. Няма предна камера за видео разговори. Дори да не използвате видео телефонията през оператора, би било добре да излезе skype за новите BlackBerry телефони (хардуера на Bold Touch 9900 е напълно достатъчен за Skype) и съответно да се поддръжат видео разговори.


4. BlackBerry Bold Touch 9900 има едва около 190MB памет за инсталиране на приложения. Добре е да се поработи и върху това. Приложенията за телефоните на RIM досега бяха малки като обем, но със съвременните процесори и GPU се очаква да стават по-големи и по-хубави. 190MB са малко!


5. Липсва поддръжка на Flash в браузъра. Лично за нас, това не е недостатък, но го имайте предвид.

Заключение:

Както виждате, бяхме може би прекалено строги към latest & greatest BlackBerry Bold Touch 9900. Каква е обаче крайната ни оценка?

BlackBerry Bold Touch 9900 е изумителен!

Усещането да работите с BlackBerry Bold Touch 9900 е като да работите с обикновено “Бери” – всичко си е пости същото, но по един нов начин… по-бърз начин.. умопомрачително бърз начин!
BlackBarry Bold Touch 9900 е всичко, което сте искали от Вашето старо BlackBerry.

Любопитно: Веднъж свикнете ли с BlackBarry Bold Touch 9900, трудно можете да се разделите с него. Вече повече от седмица след снимането на ревюто на BlackBerry Bold Touch 9900, продължаваме да докосваме несъзнателно екрана – на хубавото лесно се свиква..