Фенове на Apple, се оплакват от козметичен дефект в iPhone 12

Apple рядко прави драстични промени в дизайна на iPhone. Последното поколения “ябълки” обаче, претърпя сравнително големи промени на тема дизайн и смартфоните от iPhone 12 серията са… Плоски. Изцяло плоски – и на дисплея, и на гърба и по страничните рамки. Повечето потребители и фенове на компанията приемат новия дизайн с охота, но напоследък се появиха и опаквания, свързани с качеството (нещо, което е рядкост за компанията).

Оплакванията от феновете, са свързани с обезцветяване по страничните рамки на iPhone 12. Ще Ви припомним, че iPhone 12 и iPhone 12 mini имат алуминиеви странични рамки, които са с цвета на устройството. Именно по ръбовете на тези рамки, потребителите наблюдават обезцветяване.

Ето как звучи едно от оплакванията (художествен превод):

“Още през месец ноември 2020г. купихме iPhone 12 RED, който ще се използва за работа. Смартфонът се носи в прозрачен калъф от първия ден и не се използва в “токсична” среда с агресивни вещества. Въпреки това, се наблюдава неприятен козметичен дефект, който от наша гледна точка, е причинен от лоша (несъвършена) обработка на повърхността. Наситено червеният цвят започна да избледнява в един от ъглите, което визуално не изглежда добре”

Ето снимка на въпросното устройство – има подобно обезцветяване, но колегите от Svetapple са категорични, че не са направили съзнателно нищо, което би могло, да причини този проблем.

Виж още:  Apple представиха новите iPhone 13 модели

По-интересното е, че след публикацията от Svetapple, в мрежата започват да се появяват и други подобни оплаквания. Оказва се, че същия проблем имат и потребители с червени версии на iPhone 11 и iPhone SE.

Потребителят The-Real-Deal82 от форума на MacRumors, дава доста логично обяснение на случващото се (худ. превод):

“За съжаление, цветният алуминий ще избледнее и както знаем дори при червена кола, той започва да променя цвета си в момента, в който е изложен на UV светлина. Червеното е може би най-лошият цвят за промяна на пигмента в почти всеки формат – от печатарското мастило до цветните багрила.

По отношение на iPhone, цветовете не присъстват заради процеса на анодиране. Анодирането е много ограничено до сребърно, златно и тъмен бронз. Цветовете, които Apple използва са от химическо оцветяване, което е подобен процес, но позволява много по-широки вариации на цветовете. Недостатъкът на това е, че те не са съвсем стабилни по отношение на съпротивлението на елементите.

Определено бих заменил този смартфон и не бих използвал друг калъф с прозрачни страни. Изненадан съм, че избледнява за толкова кратко време.”