Google представи и своя пръв Nexus таблет

    Google Nexus 7 е Android 4.1 (Jelly Bean) таблет със 7 инчов екран и вече е достъпен за предварителни поръчки за повечето англо-говорящи държави. Продажбите на таблета в САЩ, ще стартират през юли.

    7 инчовият размер на Nexus 7 е доказан във времето от успеха на Amazon Kindle Fire. Ниската цена и удобството при употреба на 7 инчово устройство вместо 10 инчово такова, донесоха огромен успех на Kindle Fire и именно към това се стремят и Google. Nexus 7 стартира с цена от 199 долара в САЩ (159 паунда в UK) и 25 долара Google Play ваучер (15 паунда в UK), което си е доста атрактивна цена както и да се погледне.

    Хардуерът на Nexus 7 е от Asus, което на пръв поглед е странно решение от страна на Google, при условие, че си имат една цяло Motorola под ръка. От друга страна, действията им демонстрират равнопоставеността на хардуерните производители на Android устройства. Възможна е и друга причина – Asus създадоха един от най-бързите Android устройства на пазара 10 инчовия Asus Transformer Prime таблет.

    Екранът на Nexus 7 е 7 инчов с резолюция 800 х 1280 пиксела и покритие против надраскване. Има предна 1.2 мегапикселова камера за видео разговори. Няма задна камера. Nexus 7 е задвижен с мощен четириядрен Tegra 3 процесор и има 1 GB RAM. Ще се продава в два варианта – с 8GB вътрешна памет за 199 долара и 16GB вътрешна памет за 249 долара. Няма опция за разширяване на паметта с microSD карти.

    Nexus 7 няма 3G свързаност. Можете да се свържете с интернет като използвате WiFi. Има Bluetooth, USB, GPS и NFC.

    Nexus 7 тези 340 грама и е с размери 199 х 120 х 10.5 мм. Батерията на устройството е 4325mAh, която според Google осигурява до 9 часа употреба.

    Операзионната система е новата Android 4.1 Jelly Bean и предвид, че е Nexus устройство, ще можете да се възползвате бързо от всички предстоящи ъпдейти.

    Повече за Android 4.1 Jelly Bean, можете да прочетете в “Google представи Android Jelly Bean“.

    С Nexus 7, Google нямат планове да се конкурират с Apple и техния iPad. Основната мишена изглежда е Amazon Kindle Fire. Неслучайно презентацията на таблета започна с “Nexus 7 е страхотен за четене на книги..”

    Има още нещо, над което си струва да се замислим. Не е ясно на каква цена ще се появи Nexus 7 в България, но на база цените в САЩ, можем да направим следната калкулация. Nexus 7 за 200 долара + евтин Android смартфон за още 200 долара си е доста добра комбинация за мобилен офис. Имате функционалността на телефона и мощния Nexus 7 таблет с удобен 7 инчов екран за работа. Интернет свързаност по всяко време, благодарение на hotspot-a, който можете да създадете на телефона. И всичко това на цена, доста по-ниска от тази на Galaxy Note например (5.3 инчов екран)… Никак не е зле нали?